Kiiev loodab piiritaguseid ukrainlasi topelt­kodakondsusega tihedamalt enda külge siduda

Tetjana Fedosjuk
, Diplomaatia toimetaja, RKK
Copy
Ukraina passe käes hoidev põgenik ootab 2022. aasta märtsis Poola piirilinna Przemyśli raudteejaamas piletijärjekorras.
Ukraina passe käes hoidev põgenik ootab 2022. aasta märtsis Poola piirilinna Przemyśli raudteejaamas piletijärjekorras. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP/Scanpix

Hiljuti tähistatud Ukraina rahvusliku ühtsuse päeval teatas president Volodõmõr Zelenskõi, et esitab parlamendile eelnõu, mis lubaks riigis topeltkodakondsuse – nii ei peaks Ukraina passist loobuma miljonid sõja eest põgenenud naised ja lapsed, kes varsti võõrsil kohalikku kodakondsust taotleda saavad.

Riigipea sõnul puudutab kavandatav seadus eelkõige kõiki ukraina rahvusest inimesi ja nende järeltulijaid kogu maailmas, välja arvatud Venemaal. Kuid teisalt peaks muudatus Zelenskõi nägemuses avama võimaluse kodanikuks saada ka neile välismaa vabatahtlikele, kes on haaranud Ukraina ja selle vabaduse kaitsmiseks relvad, justkui oleks tegemist «nende enda kodumaaga». «Kõigil, kelle soontes on ukraina verd ja kelle rinnus lööb vaba süda. Päritolult ukrainlased, kes on ammu tõestanud, et nad on vaimult ukrainlased. Ja pärast paljusid aastaid ootamist peaks neist saama lõpuks ukrainlased passi järgi,» teatas Zelenskõi 22. jaanuaril tehtud pöördumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles