KOHALIK VAADE Indoneesia presidendivalimiste soosik – kangelane või sõjakurjategija?

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Indoneesia presidendikandidaat Prabowo Subianto (keskel) ajakirjanike ees presidendivalimiste järgsel päeval Jakartas. Prabowo on juba öelnud, et ta on nende valimiste võitja. Lõpliku hääletamistulemuse selgumiseks tuleb aga kõik hääled ära lugeda, mis võib võtta nädala, sest Indoneesias elab 274 miljonit elanikku. 
Indoneesia presidendikandidaat Prabowo Subianto (keskel) ajakirjanike ees presidendivalimiste järgsel päeval Jakartas. Prabowo on juba öelnud, et ta on nende valimiste võitja. Lõpliku hääletamistulemuse selgumiseks tuleb aga kõik hääled ära lugeda, mis võib võtta nädala, sest Indoneesias elab 274 miljonit elanikku. Foto: MAST IRHAM/EPA/Scanpix

Kõik märgid ennustavad, et Indoneesia uueks presidendiks saab Prabowo Subianto. Häälte paralleellugemine näitas, et ta sai 14. veebruaril toimunud presidendivalimiste voorus 58 protsenti häältest.

Et võita, peab Prabowo saama üle poole häälte koguarvust ning pooltes riigi 38 provintsist tuleb saada vähemalt viiendik häältest. Lõplikud tulemused selguvad aga alles siis, kui kõik hääled on loetud, kuid see võib võtta veel terve nädala. Ja isegi kui Subianto endale esimeses voorus võiduks vajalikku absoluutset häälteenamust ei kindlusta, on ta lõppvoorus siiski kindel favoriit.

Prabowo Subianto minevik

Kes on see uue Aasia gigandi Indoneesia uus president? Prabowo Subiantole sobib ideaalselt kastiühiskonna kontseptsioon, nagu ka visa, vastupidava ja populistliku poliitiku maine. Kas teda saab pidada ka Ida-Timori massimõrvadega seotud sõjakurjategijaks ja kas ta on süüdi diktatuuriaegse riigi demokraatlike poliitiliste vastaste kadumises?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles