Lukašenka: Valgevenel pole Poolale ega Leedule territoriaalseid nõudmisi

Postimees
Copy
Valgevene autoritaarse režiimi juht Aljaksandr Lukašenka. (Photo by Pavel BEDNYAKOV / POOL / AFP)
Valgevene autoritaarse režiimi juht Aljaksandr Lukašenka. (Photo by Pavel BEDNYAKOV / POOL / AFP) Foto: Pavel Bednyakov//AFP/Scanpix

Valgevene autoritaarse režiimi juht Aljaksandr Lukašenka teatas täna, et Valgevenel ei ole territoriaalseid nõudmisi Leedu, Poola, Ukraina ega Venemaa alade suhtes. 

«Me ei tekita kellelegi probleeme,» väitis Lukašenka. «Me ei pretendeeri ei Vilniusele ega Bialystoki piirkonnale, ei Venemaa ega Ukraina aladele. Meile piisab sellest, mis meil ajalooliselt on,» lisas ta.

Samas rääkis Lukašenka, et läänes tahavad kõik, et Venemaa kaotaks sõja Ukraina vastu. Tema sõnul võimaldaks selline sündmuse käik Poolal hõivata suure osa Valgevene lääneosast, mida tuleks kompenseerida Valgevene alade laiendamisega sõja kaotanud Venemaa arvelt. 

«Poolal on õigus pretendeerida Valgevene läänemaadele,» tsiteeris ta väidetavat vestlust Valgevenest lahkunud opositsiooni ja lääne kodanike vahel. «Venemaa kaotuse korral laiendab Valgevene oma territooriumi Venemaa läänepoolsete maade arvelt,» lisas Lukašenka.

«Teisisõnu, lõigataks mõned Smolenski oblasti, Brjanski oblasti, võib-olla Pihkva oblasti territooriumid (Venemaa küljest) ära ja liidetakse Valgevenega. Ja me peame loovutama Lääne-Valgevene Poolale,» jutustas ta.

«Ma olen täielikult selle plaani vastu. Me võitleme oma maade eest nii kaua, kuni hingame,» sõnas ta. «Need on meie Valgevene maad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles