Vene suursaadik vilistati Poolas lammutatud memoriaali asukohas välja (1)

Copy
Vene lipp lehvimas Venemaa saatkonnas Varssavis.
Vene lipp lehvimas Venemaa saatkonnas Varssavis. Foto: Aleksander Kalka / ZUMA Press Wire / Scanpix

Vene suursaadik Poolas Sergei Andrejev vilistati pühapäeval välja, kui ta külastas lillede panemiseks paika, kus kindral Ivan Tšernjahhovski sai 79 aastat tagasi surmavalt haavata ja kus kunagi asus tema mälestuseks memoriaal, mis hiljem lammutati.

1945. aasta veebruaris Pienieznos surnud kindrali memoriaal lammutati 2015. aastal. Ta maeti esmalt Vilniusesse, kuid pärast seda, kui Leedu taastas iseseisvuse, maeti tema säilmed ümber Moskvasse.

Ukrainlased ja poolakad skandeerisid Vene suursaadikule «mõrvar», «me ei taha Putinit», «lõpetage ukraina laste tapmine» ja «häbi». Nad laulsid ka Ukraina hümni ning rahvalaule ja Venemaa-vastaseid laule.

Vene diplomaat väitis, et poola rahvas peaks olema üldse Tšernjahhovskile tänulik, kuna see ala ei kuulunud Poolale, vaid oli Ida-Preisimaa ning liideti Poolaga alles Nõukogude Liidu võimude otsusega.

Suursaadik ei soostunud kommenteerima uudisteagentuuri PAP avaldust, et Pieniezno asus Warmia piirkonnas, mis kuulus Poolale 300 aastat.

Kui Nõukogude kindralile pühendatud monument otsustati 2015. aastal lammutada nõukogude propaganda memoriaalina, kritiseerisid Venemaa võimud seda järsult.

Nõukogude armeed peetakse Poolas mitte ainult vabastajaks, vaid ka osaks järgnenud brutaalsest masinavärgist, mis nõudis tuhandeid elusid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles