Navalnõi lesk kohtub Brüsselis ELi riikide välisministritega (1)

Uuendatud 18. veebruar 2024, 23:37
Copy
Vene opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi lesk Julia Navalnaja.
Vene opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi lesk Julia Navalnaja. Foto: THOMAS KIENZLE / AFP / Scanpix

Reedel surnud Vene opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi lesk Julia Navalnaja kohtub esmaspäeval Brüsselis Euroopa Liidu riikide välisministritega.

«Esmaspäeval tervitame Julia Navalnajat Euroopa Liidu välisasjade nõukogus,» kinnitas ühenduse välispoliitikajuht Josep Borrell sotsiaalmeedias.

Borrell lubas, et ministrid saadavad tugeva sõnumi Venemaal vabaduse eest võitlejatele. Samal ajal austavad ministrid Aleksei Navalnõi mälestust.

Välisministrite kohtumisel arutatakse muu hulgas ühenduse sõjalist toetust Ukrainale, Venemaa vastu suunatud sanktsioone ja Ukraina rahualgatust.

Venemaal on reedel ja laupäeval võetud opositsioonijuht Aleksei Navalnõi surmaga seotud spontaansetel meeleavaldustel kinni üle 400 inimese, teatas sõltumatu rühmitus OVD-Info, mis jälgib proteste Venemaal.

Teade Navalnõi surmast kajas üle kogu maailma ning sajad inimesed kümnetes Venemaa linnades läksid reedel ja laupäeval lillede ja küünaldega poliitiliste repressioonide ohvrite mälestusmärkide ja monumentide juurde, et avaldada Navalnõile austust.

Navalnõi meeskond süüdistas laupäeval Vene võime katses varjata oma jälgi, kuna keelduvad opositsioonijuhi surnukeha perele üle andmast.

«See on ilmselge, et tapjad tahavad varjata oma jälgi ja ei anna seetõttu üle Aleksei surnukeha, peites seda isegi tema ema eest,» teatas tema meeskond Telegramis.

Kremli 47-aastane kriitik suri reedel polaarjoone taga asuvas vanglas, olles veetnud trellide taga üle kolme aasta.

Tema surm, milles lääs süüdistas Kremlit, jätab Venemaa opositsiooni ilma oma juhtfiguurist vaid kuu aega enne nõndanimetatud valimisi, mis pikendavad Moskva režiimi juhi Vladimir Putini võimupositsiooni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles