ÄRA ISTU EGA ASTU Türkmenistani pealinna võimud korjavad tänavatelt pingid ära

Copy
Türkmenistani riigipea Gurbangulõ Berdimuhamedov hoiab riiki raudses haardes.
Türkmenistani riigipea Gurbangulõ Berdimuhamedov hoiab riiki raudses haardes. Foto: IGOR SASIN / AFP / SCANPIX

Türkmenistani pealinna Ašgabati võimud korjavad linna kortermajade hoovidest ja tänavatelt ära pingid, vahendab Raadio Vaba Euroopa/Vabaduseraadio (RFE/RL).

Mitu Ašgabati elurajooni anonüümset elanikku rääkisid RFE/RLile, et munitsipaaltöötajad hakkasid hiljuti kortermajade siseõuedest pinke lahti võtma ja pikapitega minema viima. Ametlikult ei ole keegi range riikliku kontrolliga Türkmenistanis öelnud, miks sedalaadi poliitikat asuti rakendama.

Vanad puidust pingid on pikka aega olnud kohtumispaigad Türkmenistani pealinna nõukogudeaegsete kortermajade hoovides, millele kogunesid naabrid omavahel juttu ajama ja värsket õhku hingama. Hirm avalike kogunemiste ees ongi põhjus, miks otsustati pingid ära võtta, ütles RFE/RLiga rääkinud anonüümne munitsipaaltöötaja.

«Elamute hoovid on see koht, kus naabrid tavaliselt kogunevad ja omavahel juttu ajavad. Meile on antud korraldus pingid eemaldada, et inimesed ei istu ja rahvamassi ei tekita,» rääkis töömees 12. veebruaril.

Teine anonüümseks jääda soovinud munitsipaaltöötaja väitis, et selle sammu eesmärk oli linna välimust parandada.

Pinkide eemaldamise otsus on pälvinud elanike kriitikat.

«Ametivõimud suurendavad oma kontrolli inimeste üle ja tahavad takistada inimeste kogunemist,» ütles RFE/RLiga rääkinud, anonüümseks jääda soovinud elanik.

Paljud ligi ühe miljoni elanikuga Ašgabati elanikud elavad n-ö mikrorajoonides nõukogudeaegsetes kortermajade kompleksides.

2020. aastal algatasid ametivõimud sarnase kampaania ning eemaldasid pingid ja lauad mitmest linna elamurajoonist. Varem on võimud eemaldanud kortermajade fassaadilt satelliidiantennid ja vanad kliimaseadmed ning andnud elanikele korralduse mitte kuivatada oma rõdudel pesu.

Türkmenistani valitsus on viimase kahe aastakümne jooksul investeerinud oma gaasituludest miljoneid dollareid, et ehitada marmorkattega avalikke ja ärihooneid, monumente ja korterikomplekse. Kuid uutes luksuslikes elamukvartalites elavad suures osas kõrged ametnikud ja teised jõukad inimesed. Tavalistele, lokkava vaesuse ja tööpuudusega võitlevatele türkmeenidele jäävad need kättesaamatuks.

27. jaanuaril seisis grupp inimesi Ašgabatis apteegi ees järjekorras, kui politseinikud võtsid pealtnägijate sõnul kinni mehe, kes väidetavalt kaebas teistele Türkmenistanis kasvavate majandusprobleemide üle.

«Mees ütles ka, et valitsus ei hooli inimeste probleemidest,» ütles toona RFE/RLile anonüümne pealtnägija. Ta lisas, et ilmselt andis politseile vihje mööduja, kes oli vestlust kuulnud väljaspool apteeki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles