ÜLEVAADE NATO kaitsekulutuste nõude täidab sel aastal ka mitu Balkani riiki

Henry-Laur Allik
, ajakirjanik
Copy
NATO peakorter Brüsselis, 18. jaanuar 2024.
NATO peakorter Brüsselis, 18. jaanuar 2024. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg teatas eelmisel nädalal, et sel aastal täidab alliansi 31 riigist 18 eesmärgi jõuda kaitsekulutustega kahe protsendini SKTst. Võrreldes eelmise aastaga, kui nõude täitis vaid 11 riiki, lisandub nimekirja 7 uut riiki: Bulgaaria, Montenegro, Põhja-Makedoonia, Albaania, Prantsusmaa, Saksamaa ja Norra.

Kui varem oli 2014. aastal seatud eesmärk kulutada kaitsele kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust soovitusliku tooniga, siis möödunud aastal Vilniuses NATO tippkohtumisel muudeti see miinimumnõudeks. Võrreldes 2014. aastaga, mil kolm riiki täitis kahe protsendi nõuet, peaks tänavu riikide arv kuuekordistuma.

Märkimisväärselt täidavad kahe protsendi nõude sel aastal ka Euroopa suurjõud Saksamaa ja Prantsusmaa, teatasid nende suurriikide kaitseministrid eelmisel nädalal. Saksamaa, kes kulutas möödunud aastal 1,57 protsenti SKTst kaitsele, kasvatab sel aastal kõige enam kaitsekulutusi. Prantsusmaa oli juba möödunud aastal nõude täitmisele väga lähedal, kulutades kaitsele 1,9 protsenti SKTst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles