Armeenia külmutas osaluse Venemaa juhitud julgeolekupaktis

Postimees
Copy
Venemaa riigipea Vladimir Putin ja Armeenia peaminister Nikol Pašinjan 2023. aasta lõpus.
Venemaa riigipea Vladimir Putin ja Armeenia peaminister Nikol Pašinjan 2023. aasta lõpus. Foto: IMAGO / Sergei Karpukhin / Scanpix

Armeenia külmutas osaluse Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsioonis (KJLO).

Armeenia peaminister Nikol Pašinjan ütles neljapäeval väljaandele France 24, et peab suuresti Venemaa juhitud julgeolekupakti ebaõnnestunuks.

«Kollektiivse julgeoleku leping ei ole Armeenia puhul täitnud oma eesmärke, eriti 2021. ja 2022. aastal. Ja me ei saanud seda jätta märkamata,» ütles Pašinjan.

«Me oleme nüüd sama hästi kui külmutanud oma osalemise selles lepingus. Mis puutub sellesse, mis edasi saab, siis peame vaatama,» lisas ta, kuid nentis, et praegu ei ole arutluse all Vene sõjaväebaasi sulgemine Armeenias, viidates erinevatele lepingutele, millest see sõltub.

Pašinjan on viimastel kuudel väljendanud rahulolematust Armeenia pikaajaliste sidemete üle Venemaaga ja öelnud, et Armeenia ei saa enam oma kaitsevajaduste tagamisel Venemaale loota. Ta on andnud mõista, et tema liikmelisus KJLOs on ülevaatamisel.

Lisaks Armeeniale kuuluvad KJLOsse Venemaa, Valgevene, Kasahstan, Kõrgõzstan ja Tadžikistan.

Samuti vihjas Pašinjan ohule, et naaberriik Aserbaidžaan ei järgi pikaajalise rahulepingu sõlmimiseks vajalikke põhimõtteid ning valmistub uueks rünnakuks. Peaministri sõnul on väljavaateid rahulepinguks kahjustanud Aserbaidžaani presidendi Iljam Alijevi avaldused, mida tõlgendati nõude esitamisena suurele osale Armeenia territooriumist.

«Kui Aserbaidžaan ei tunnusta territoriaalse terviklikkuse ja piiride puutumatuse põhimõtteid, siis ei ole see [rahulepingu sõlmimine] lihtsalt võimalik,» ütles Pašinjan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles