ÜLEVAADE «Parim vanglasüsteem», mis piinab ja mürgitab

Andres Herkel
, toimetaja
Copy
Sissepääs 1900 kilomeetri kaugusel Moskvast asuvasse karistuskolooniasse Harpis, kus suri Aleksei Navalnõi.
Sissepääs 1900 kilomeetri kaugusel Moskvast asuvasse karistuskolooniasse Harpis, kus suri Aleksei Navalnõi. Foto: AP/Scanpix

Paar päeva pärast Aleksei Navalnõi surma andis Vladimir Putin Venemaa vanglateenistuse asedirektorile Valeri Bojarinovile siseteenistuse kindralpolkovniku auastme. Veel nelja vanglatöötajat autasustati.

Selline samm tundus demonstratiivselt küüniline ja tekitas ka küsimuse, kas autasustati erioperatsiooni eest, millega Navalnõi lõplikult mürgitati.

Üks sõltumatu juutuuber küsis endiselt Vene vanglateenistuse analüütikult Anna Karetnikovalt, kui palju inimesi võib süsteemi sees – nii koloonias kui ka väljaspool seda – teada, mis Navalnõiga tegelikult tehti. «Kümme kuni viisteist inimest,» vastas Karetnikova, lisades, et seejuures on nende kõigi informeerituse tase erinev. Küsimusele, kas Bojarinovi edutati eduka tapmise eest, vastas endine vanglaanalüütik, et see võib nii olla, aga isegi kui tegemist oli rutiinse edutamisega, siis kontekst, millesse see asetus, oli ikkagi demonstratiivne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles