Zelenskõi tõotas agressiooni teisel aastapäeval võitu Venemaa üle

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Virginia Mayo/AP

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tõotas laupäeval, Vene agressiooni teisel aastapäeval Lääne abi nappusest ja Venemaa hiljutistest edusammudest hoolimata võitu.

«Me võidame,» ütles ta tseremoonial Kiievi Hostomeli lennujaamas, mille Venemaa võttis sihikule 2022. aasta täiemahulise rünnaku esimestel päevadel.

Ta kõneles kõrvuti Kanada, Itaalia ja Belgia peaministrite ning Euroopa Komisjoni juhi Ursula von der Leyeniga, kes sõja teisel aastapäeval Kiievisse tulid.

Ukraina relvajõudude ülem Oleksandr Sõrskõi väljendas veendumust võidus, «sest valgus võidab alati pimeduse».

Kui Vene president Vladimir Putin 2022. aasta 24. veebruari koidikul «sõjalise erioperatsiooni» välja kuulutas, eeldasid paljud, et sõda on läbi vaid mõne päevaga, kuid Ukraina võitles visalt vastu, sundides Vene vägesid alandavalt taanduma.

Sestsaati ei ole aga asjad läinud samavõrd hästi, kuna 2023. aasta vastupealetung ebaõnnestus.

Venemaa on andnud täiskäigu oma sõjatööstusele, samas kui Ukraina vägedel napib sõdureid ning laskemoona suurtükkide- ja õhutõrje tarvis.

NATO juht Jens Stoltenberg kutsus Ukrainat ja tema liitlasi üles mitte kaotama lootust ja von der Leyen kiitis Ukraina «erakordset vastupanu».

Kiiev sõlmis julgeolekulepingud Ottawa ja Roomaga ning Kanada teatas, et annab 2024. aastal rahalist ja sõjalist toetust kokku 2,2 miljardi dollari ulatuses.

Ukrainat külastas ka Saksa välisminister Annalena Baerbock, kes saabus Moldovast ja tuuritas koos Ukraina kolleegi Dmõtro Kulebaga Odessas, ütles Baerbockiga koos reisinud AFP reporter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles