TERE TULEMAST Ungari parlament kinnitas Rootsi NATOga liitumise (16)

Copy
Rootsi peaminister Ulf Kristersson ja Ungari peaminister Viktor Orban reedel Budapestis.
Rootsi peaminister Ulf Kristersson ja Ungari peaminister Viktor Orban reedel Budapestis. Foto: Denes Erdos / AP / Scanpix

Ungari parlament ratifitseeris viimase NATO liikmesriigina enam kui aasta kestnud venitamise järel Rootsi taotluse ühineda Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooniga. Nüüd muutub Läänemeri sama hästi kui NATO sisemereks.

Ratifitseerimise poolt hääletas 188 parlamendisaadikut ja vastu oli kuus. Ratifitseerimisprotsessis jääb nüüd alles presidendi kohusetäitja allkiri protokollile, mida võib pidada formaalsuseks. Selleks võib kuluda kuni viis päeva. Ungarist saab seejärel viimane NATO riik, kes annab Rootsi taotlusele rohelise tule.

Rootsi peaminister Ulf Kristersson külastas reedel Budapesti, et pidada kõnelusi oma Ungari kolleegi Viktor Orbaniga. Ungari teatas, et ostab Rootsilt neli Rootsis toodetud hävitajat Gripen. Ungaril on 14 Rootsis toodetud hävitajat Jas-39 Gripen, mida ta opereerib 2001. aastal sõlmitud liisingulepingu alusel, mida on vahepeal kaks korda pikendatud.

Sellega saab Rootsist alliansi 32. liige. Kui Soome sai NATO liikmeks eelmisel aastal, siis Rootsi liikmesusele olid esialgu vastu nii Türgi kui ka Ungari. Aasta algul ratifitseeris Türgi parlament Rootsi NATOga liitumiseks vajalikud otsused.

Rootsi avalik-õiguslik ringhääling SVT kirjutas, et pole võimatu, et Rootsist võib selle nädala lõpus saada NATO täisliige. Esiteks peab Ungari president, praegusel juhul presidendi ülesandeid täitev spiiker, kinnitama parlamendi otsuse.

Seejärel saadetakse dokument Ameerika Ühendriikidesse. Soome puhul võttis see protsess aega kolm päeva. Seejärel peab Rootsi valitsuse esindaja üle andma ühinemisdokumendi ja alles pärast seda saab NATO Brüsselis asuva peakorteri ees lipu heisata. Brüsselis käivad juba ettevalmistused Rootsi liitumiseks. NATO peakorteri ees on juba 32. liikmesriigi jaoks lipumast paigaldatud ja Rootsi NATO delegatsioon on valmis sisse kolima.​

Rootsi on juba lubanud pärast NATOga liitumist paigutada Lätti 600 sõjaväelast, ütles Läti Atlandi-ülese Organisatsiooni (LATO) peasekretär Sigita Struberga usutluses Läti raadiole.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles