Tere tulemast! Ungari kinnitas Rootsi NATOga liitumise

Henry-Laur Allik
, ajakirjanik
Copy
Selleks, et Ungari pikaajaline ratifitseerimisprotssessiga venitamine lõpetada, pakkus Rootsi Ungarile poliitilise vahetuskaubana neli hävitajat. Ja sellest piisas, et Ungari peaminister Viktor Orbán (paremal) Rootsi NATOga liitumisele oma õnnistuse annaks. Fotol Rootsi peaminister Ulf Kristersson (vasakul) Orbániga möödunud reedel suhteid soojendamas.
Selleks, et Ungari pikaajaline ratifitseerimisprotssessiga venitamine lõpetada, pakkus Rootsi Ungarile poliitilise vahetuskaubana neli hävitajat. Ja sellest piisas, et Ungari peaminister Viktor Orbán (paremal) Rootsi NATOga liitumisele oma õnnistuse annaks. Fotol Rootsi peaminister Ulf Kristersson (vasakul) Orbániga möödunud reedel suhteid soojendamas. Foto: Attila Kisbenedek/Scanpix/AFP

Ungari parlament ratifitseeris viimase NATO liikmesriigina enam kui aasta kestnud venitamise järel Rootsi taotluse ühineda Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooniga. Nüüd muutub Läänemeri sisuliselt NATO sisemereks.

Ratifitseerimise poolt hääletas 188 parlamendisaadikut ja vastu oli 6. Ratifitseerimisprotsessis jääb nüüd presidendi kohusetäitjal anda veel protokollile allkiri, mida võib pidada formaalsuseks. Selleks võib kuluda kuni viis päeva. Ungarist saab seejärel viimane NATO riik, kes annab Rootsi taotlusele rohelise tule.

«Ajalooline päev. Kõik NATO riikide parlamendid on nüüd Rootsi NATO liikmelisuse poolt hääletanud. Oleme valmis kandma oma osa vastutusest NATO julgeoleku eest,» kirjutas Rootsi peaminister Ulf Kristersson sotsiaalmeedias. Rootsi liitumist tervitas ka mitu riigijuhti ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles