Rootsi ajaleht: Rootsi liitumine NATOga ei toimu Ungari venitamise tõttu sel nädalal (5)

Postimees
Copy
Rootsi peaminister Ulf Kristersson ja Ungari peaminister Viktor Orbán Budapestis 23. veebruaril 2024. aastal.
Rootsi peaminister Ulf Kristersson ja Ungari peaminister Viktor Orbán Budapestis 23. veebruaril 2024. aastal. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix

Rootsi liitumine NATOga on taas edasi lükatud ja ei toimu tõenäoliselt sel nädalal, kirjutab Rootsi ajaleht Dagens Nyheter. Kuigi Ungari parlament hääletas esmaspäeval Rootsi NATOga liitumise poolt, ei ole dokumente endiselt allkirjastatud.

Ajalehe allikate sõnul on Rootsi liitumine NATOga ja selle tseremooniad Washingtonis ja Brüsselis seetõttu edasi lükatud.

Dagens Nyheteri andmetel oli Rootsi välisminister Tobias Billström täna plaaninud reisida Washingtoni, kuid see on edasi lükatud. Billström pidi andma Washingtonis Rootsi ühinemisdokumendid üle USA välisministrile Antony Blinkenile. Sellest hetkest oleks Rootsist saanud NATO liige.

Seejärel oleks Rootsi välisminister lennanud Brüsselisse, kus oli reede keskpäevaks kavandatud pidulik tseremoonia ning NATO 32. liikmesriigi lipu heiskamine alliansi peakorteri ees.

Need plaanid on aga Ungari viivitamise tõttu edasi lükatud, kuna Ungari ei ole ikka veel parlamendi otsusele alla kirjutanud. Ajalehe allikate sõnul võib see toimuda alles 5. märtsil, sest riigi uus president Tamás Sulyok astub siis ametisse.

See tähendab diplomaatiliste allikate sõnul, et Rootsi saamine NATO täisliikmeks veel sel nädalal on üha vähem tõenäoline.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles