«Nad jätsid mind ja mu surnud ema kõrbesse.» Kodusõjas Sudaanist üritatakse salakaubavedajate abil põgeneda

Copy
Sudaani põgenikud.
Sudaani põgenikud. Foto: LUIS TATO/AFP/Scanpix

Sudaanis mullu aprillis lahvatanud kodusõda riigi sõjaväe ja poolsõjaväelise Kiirtoetusvägede (RSF) vahel on sundinud sadu tuhandeid inimesi kodumaalt inimkaubitsejate abil lahkuma. Põgenemistee pole aga kergete killast.

«Nad jätsid mind ja mu surnud ema kõrbesse,» rääkis BBC-le 25-aastane Salama, kes üritas augustis esimest korda koos perega naaberriigi Egiptuse piiri ületada. Ta sõitis koos oma 65-aastase ema ja nelja lähisugulasega salakaubavedaja veoautos, kuniks nad juhi kihutamise tõttu sattusid õnnetusse, milles tema ema suri.

Salakaubitsejate põhjustatud õnnetused on võrdlemisi tavalised, kuna nad sõidavad kiiresti, et ametivõimudest kõrvale hiilida.

Õnnetuse järel keeldusid salakaubavedajad tema surnukeha transportimisest, nii et nad tõstsid kontrollimatult nutva Salama koos ülejäänud perekonna ja nende asjadega veoautost välja ning sõitsid ilma nendeta minema. 

Lõpuks, pärast tundidepikkust ootamist tee ääres koos oma ema surnukehaga ning vähese toidu ja veega, õnnestus Salamal tabada autojuht, kes sõitis Sudaani toidu ja elektrikaupadega. Ta viis pere Põhja-Sudaanis asuvasse Abu Hamadi linna, kus nad said Salama ema matta.

Ühtlasi jäi Salama ilma 300 dollarist, mille salakaubavedajad küsisid, et aidata ta perekonnal piiri ületada.

Salakaubavedajad on tavaliselt mehed, kes tegelevad Sudaani põhjaosas kulla kaevandamisega. Seega tunnevad nad 1200 kilomeetri pikkuse piiri äärset rasket kõrbemaastikku ja neil on juurdepääs veoautodele.

Inimesed, kellega BBC rääkis, ütlesid, et smugeldajad on pärast RSFi eelmise aasta lõppus korraldatud rünnakuid aktiivsemaks muutunud, samuti on nende nõutud tasu kahekordistunud. Enamik salakaubavedajaid nõuab tasumist pangarakenduse kaudu. Sõjaolukorrast meeleheiteni viidud inimesed kraabivad kokku oma napid säästud või küsivad raha välismaal elavatelt sugulastelt.

«Teeme koostööd Egiptuse valitsusega, et aidata kiirendada viisamenetlust, aidata suurendada heakskiidetud taotluste arvu ja lubada rohkem sudaanlasi seaduslikult riiki,» ütles Egiptuse lõunaosas Aswanis asuva Sudaani konsulaadi ametnik Abdel Qader Abdullah BBC-le.

Kuid Egiptuses viibides ei ole Sudaani migrantide raske olukord lõppenud. Kui neil ei ole pagulasstaatust või nad ei suuda tõestada, et neil on selle taotlemiseks aeg kokku lepitud, võib nad riigist välja saata. Kohtumise kokkuleppimiseks peavad nad aga sõitma kas Kairosse või Aleksandriasse.

Kairos asuvas ÜRO pagulasameti keskuses seisavad tuhanded inimesed pikkades järjekordades ja ootavad, et registreerida oma nimed ja saada ÜRO pagulasstaatuseks mõeldud nn kollane kaart. See võib aega võtta aga kuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles