Kuuldused Transnistria liitmisest Venemaaga osutusid valeks (1)

Henry-Laur Allik
, ajakirjanik
Copy
Õhukest Transnistria maatükki on pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist de facto kontrollinud venemeelsed jõud, kuid see on rahvusvaheliselt tunnustatud Moldova osana. FOTO: Imago/artem Kulekin
Õhukest Transnistria maatükki on pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist de facto kontrollinud venemeelsed jõud, kuid see on rahvusvaheliselt tunnustatud Moldova osana. FOTO: Imago/artem Kulekin Foto: Artem Kulekin/IMAGO/Scanpix

Vaatamata Sõjauuringute Instituudi (ISW) hoiatusele ei otsustanud Moldovast eraldunud separatistliku Transnistria võimud kutsuda üles või korraldada referendumit liitumise üle Venemaaga.

Rahvusvaheliselt Moldova osana tunnustatud venemeelse regiooni ligi 600 võimusaadikut kogunesid erakorralisele kongressile Tiraspolis, et arutada separatistliku regiooni majanduslikku olukorda ja julgeolekut. Kongressi ajendiks olid Moldova valitsuse kehtestatud tollimaksud ja kartus, et territoorium võib sattuda Ukraina-Venemaa sõja osaliseks.

Rahvusvahelises üldsuses läks aga enne kongressi ringlema kõlakas, et Transnistria võimud võivad kuulutada välja referendumi või palve Venemaaga liitumiseks, et järgmisel päeval saaks Venemaa autoritaarne president Vladimir Putin oma läkituses föderaalassambleele separatistide palve vastu võtta ning asi olekski tehtud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles