Tusk: Poola kaalub piiri ajutist sulgemist Ukraina kaupadele

Copy
Meelt avaldama läinud Poola põllumehed Zosini piiriületuspunktis.
Meelt avaldama läinud Poola põllumehed Zosini piiriületuspunktis. Foto: Wojtek Jargilo/EPA/Scanpix

Poola kaalub Ukraina kaupadele piiri ajutist sulgemist odavast Ukraina teraviljast tingitud pingete tõttu, ütles peaminister Donald Tusk kolmapäeval.

«Räägime Ukraina poolega piiri ajutisest sulgemisest, kaubavahetuse üldisest lakkamisest... See lahendus on ainult ajutine... ja mõlemale ühtmoodi valulik,» ütles Tusk ajakirjanikele.

Poola põllumehed on blokeerinud piiriületusi Ukrainaga ja teisi kiirteid, et protestida nende sõnul ebaausa konkurentsi vastu.

«Arutan seda homme ka Poola põllumeestega. See lahendus oleks vaid ajutine... ja vastastikku valus,» lisas ta.

«Olen valmis Ukraina piiri küsimuses tegema ka kindla otsuse, alati Kiieviga konsulteerides, et Varssavi ja Kiievi vahel ei tekiks tarbetuid pingeid,» ütles Tusk, rõhutades vajadust leida pikaajaline lahendus.

Ukraina asemajandusminister Tarass Katška ütles, et meedet kolmapäevasel kohtumisel Poola ministritega kogu nelja tunni jooksul ei mainitud.

Ta jäi optimistlikuks, et kaks naabrit suudavad leida lahenduse piiri blokaadist vabastamiseks.

«See pole lihtne, aga võimalik,» sõnas ta.

Venemaa on blokeerinud olulised Musta mere kaubateed, mida Ukraina kasutab oma põllumajandustoodete eksportimiseks.

Püüdes Kiievit pärast Venemaa sissetungi majanduslikult aidata, otsustas Euroopa Liit 2022. aastal kaotada tariifid Ukraina kaupadele, mis läbivad bloki maanteid.

Kuid logistilised probleemid tähendavad, et suur osa Ukraina teraviljaekspordist on koondunud EL-i liikmesriiki Poolasse, mis on andnud löögi kohalikele tootjatele.

Poola suhted Ukrainaga on piiriblokaadide ja teraviljavaidluse tõttu muutunud järjest pingelisemaks – vähemalt neljal korral on Poola põllumehed puistanud veoautodelt ja kaubarongidelt maha Ukraina teravilja.

Pühapäeval avati kaheksa Ukraina maisi vedanud rongivagunit ja tonnide viisi teravilja valgus rööbastele.

Kiiev kutsus Varssavit üles tegema lõppu karistamatusele vandalismiaktide pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles