Piimapuuduses vaevlev Kuuba palub ÜRO-lt abi (2)

Copy
Kuuba pealinna Havanna supiköögis jagatakse abivajajatele piima.
Kuuba pealinna Havanna supiköögis jagatakse abivajajatele piima. Foto: Yander Zamora / Reuters / Scanpix

Kuuba valitsus esitas ÜRO toiduprogrammile abipalve riiki vaevava toidupuuduse pärast.

Maailma toiduabi programm (WFP) teatas, et on saanud Kuuba valitsuselt enneolematu ametliku taotluse abi saamiseks alla seitsmeaastastele lastele piimapulbriga varustamisel, vahendab BBC.

WFP ütles, et on juba alustanud piimapulbri tarnimist saarele. 

Piimapulbrit ja muid põhitoiduaineid antakse kuubalastele subsideeritud hinnaga normide alusel. Toidujagamissüsteemi võttis Kuuba kommunistlik riigijuht Fidel Castro kasutusele 1962. aastal pärast seda, kui Ameerika Ühendriigid kehtestasid saarele sanktsioonid.

Kuuba valitsus süüdistab jätkuvalt USA sanktsioone oma majanduse halvas olukorras, kuid kriitikute sõnul on praegune majanduskriis – viimase kolme aastakümne halvim – tingitud valitsuse halvast juhtimisest.

«Toidu tootmiseks on vaja teha tööd. Me kõik ootame, et meile saadetakse toitu, kuid me ei tee midagi selle tootmiseks,» kritiseeris mullu juulis riigi asepeaminister Jorge Luis Tapia Fonseca riigi tootmistöölisi.

Piimapuudus on mullu suvest alates veelgi süvenenud. Sisekaubandusminister Betsy Díaz hoiatas selle kuu alguses, et piimapulbri tarned kuue kuu kuni kaheaastastele lastele viibivad. Tema sõnul töötab valitsus alternatiivide leidmiseks iga päev.

Lisaks piimale on riigis suur puudus ka kütusest ja ravimitest. Kütusepuuduse tõttu jäeti eelmisel aastal muu hulgas ära ka iga-aastane suurim saare pidustus, maipühaparaad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles