Navalnõi liitlased: matuseautode juhid keelduvad Alekseid surnukuurist viimast (1)

Copy
Navalnõi mälestuspaik Frankfurtis Saksamaal.
Navalnõi mälestuspaik Frankfurtis Saksamaal. Foto: AFP/Scanpix

Matuseautode juhid keelduvad pärast ähvarduste saamist Vene opositsioonipoliitiku Aleksei Navalnõi surnukeha reedel surnukuurist tema matusetalitusele viimast, teatasid neljapäeval tema liitlased.

«Milline häbi. Nüüd keelduvad matuseautode juhid Alekseid surnukuurist viimast,» ütles Navalnõi korruptsioonivastase võitluse fondi juhtinud ja nüüd paguluses elav Ivan Ždanov neljapäeval.

Navalnõi kõneisik Kira Jarmõš ütles, et matusekorraldajad on saanud n-ö tundmatutelt isikutelt telefoni teel ähvardusi, et nad ei transpordiks Navalnõi surnukeha kuhugi.

Reedel peetavate matuste üksikasjad ja see, kui palju leinajaid lubatakse neist osa võtta, on endiselt ebaselge.

Navalnõi suri 16. veebruaril ühes Siberi põhjaosa karistuskoloonias, kus ta kandis 19-aastast vanglakaristust. Vene võimude väitel kaotas ta jalutuskäigult naastes teadvuse ja suri loomulikku surma.

Perekond ei pea surma loomulikuks.

«Alekseid piinati kolm aastat,» ütles tema lesk Julia Navalnaja kolmapäeval europarlamendis. «Teda näljutati väikses kivist kongis välismaailmast äralõigatuna, talle ei lubatud külastusi, telefonikõnesid, isegi mitte kirju.»

«Ja siis nad tapsid ta. Ja isegi pärast seda rüvetasid nad tema surnukeha.»

Navalnõi meeskond teatas kolmapäeval sotsiaalmeedias, et opositsioonijuhi matused peetakse reedel kell 14.00 Moskvas Marjino Kurbuse kustutaja jumalaema kirikus.

Opositsioonijuht maetakse läheduses asuvale Borissovi kalmistule, lisati teates.

Navalnõi meeskonna sõnul oli raske leida kirikut, mis olnuks valmis matusetalitust läbi viima.

«Me hakkasime 1. märtsiks kirikut ja saali otsima. Igal pool keelduti meile midagi andmast. Mõnes kohas öeldi, et see on keelatud,» rääkis Ivan Ždanov.

«Sõnum ei ole meile tähtis. Aleksei tuleb maha matta,» ütles ta ja lisas, et hüvasti jätta soovijail tuleks varakult kohal olla.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles