Ruttel pole pakkuda, mida «teise järgu» Balti riigid uuelt NATO juhilt ootavad (13)

Copy
NATO juhi kandidaadid Mark Rutte ja Klaus Iohannis ning Läti välisminister Krišjānis Kariņš (vasakul), Leedu peaminister Ingrida Šimonytė ja Eesti peaminister Kaja Kallas, keda kõiki kuluaaritasandil on samuti seostatud NATO peasekretäri ametiga.
NATO juhi kandidaadid Mark Rutte ja Klaus Iohannis ning Läti välisminister Krišjānis Kariņš (vasakul), Leedu peaminister Ingrida Šimonytė ja Eesti peaminister Kaja Kallas, keda kõiki kuluaaritasandil on samuti seostatud NATO peasekretäri ametiga. Foto: Kollaaž

Kõik Balti riigid vihjavad kui ühest suust ridade vahelt, et Hollandi pikima staažiga peaminister Mark Rutte ei ole nende jaoks sobiv kandidaat järgmiseks NATO peasekretäriks. Samal ajal ei rutta Balti riigid avalikult toetama ka Rumeenia presidenti Klaus Iohannist, kelle kandidatuur möödunud nädalal ilmsiks tuli.

Rutte on peamine kandidaat järgmise NATO peasekretäri kohale ning tal on olemas vähemalt 20 liikmesriigi toetus, sealhulgas ka USA õnnistus, kelle sõna maksab valikus enim. Küll peab järgmine NATO peasekretär saama toetuse kõigilt 31 liikmesriigilt.

Balti riikide enda kandidaadid peaminister Kaja Kallas, Läti välisminister Krišjānis Kariņš, Leedu peaminister Ingrida Šimonytė kampaaniat ei tee ja on sisuliselt mängust väljas. Kuid musta hobusena on välja ilmunud Bloombergi teatel Rumeenia president Iohannis, kes Balti riikidele on ideeliselt palju sobivam kandidaat.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles