India võttis relvastusse Venemaalt liisitud «surmalaeva» Nerpa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaallveelaev Chakra II, endine Nerpa
Tuumaallveelaev Chakra II, endine Nerpa Foto: SCANPIX

Indias Vishākhapatnami mereväebaasis leidis täna aset Venemaalt liisitud tuumaallveelaeva üleandmise tseremoonia.

«Allveelaeva Chakra ekspluatatsiooni võtmine tähistab uut algust India mereväe jaoks,» toonitas minister A. Antony oma esinemises.

«Pärast enam kui kaht aastakümmet astub India taas tuumaallveelaevu omavate riikide eliitklubisse, millesse siiani kuulusid vaid Venemaa, USA, Prantsusmaa, Hiina ja Suurbritannia,» lisas ta.

Venemaa suursaadik Aleksandr Kadakin osutas tseremoonial omakorda, et «täna saame jälgida Chakra omalaadset inkarnatsiooni». Ta viitas, et ligi 25 aastat tagasi baseerus Vishākhapatnamis esimene nõukogude tuumaallveelaev, mille India liisingusse võttis, ning mis kandis samuti nime Chakra.

India võttis kaasaegse tuumaallveelaeva Venemaalt kümneks aastaks liisingusse, tehingu summa on 650 miljonit dollarit. Aluse üleandmise-vastuvõtmise akt allkirjastati mullu detsembris.

2008. aasta 8. novembril täitusid Jaapani merel katsesõitu teinud alusel, mis kandis toona nime Nerpa, kogemata käivitatud tulekustutussüsteemi kaudu ruumid mürgise freooniga. Hukkus 20 meest, 21 sai raske mürgituse. Hukkunute hulgas oli kolm mereväelast ning 17 laevaehitusspetsialisti, kellest enamus olid Amuuri laevaehitustehase töötajad.

Chakra on kolmanda põlvkonna allveelaev, ehitatud projekti 971 järgi. Maksimaalne sõidukiirus on 30 sõlme, maksimaalne sukeldumissügavus 600 meetrit, autonoomsus 100 päeva. Relvastuse moodustab neli 533-millimeetrise kaliibriga torpeedoseadet ja neli 650-millimeetrise kaliibriga torpeedoseadet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles