ÜLEVAADE Kadõrovlased ostavad Vene armeelt ukrainlastest sõjavange (2)

Postimees
Copy
Mariupolis Azovstali tehase lähistelt evakueeritud Ukraina sõdurid. Foto on illustratiivne. 
Mariupolis Azovstali tehase lähistelt evakueeritud Ukraina sõdurid. Foto on illustratiivne. Foto: Alexei Alexandrov/AP/Scanpix

Tšetšeenia juhile Ramzan Kadõrovile ustavad sõdurid ehk kadõrovlased ostavad Vene vägedelt Ukraina sõjavange, et ukrainlastega vahetuskaupa teha enda vangi langenud võitlejate vabastamiseks, vahendab The Times.

41-aastast Vjatšeslav Levõtskõid tulistati mullu veebruaris Avdijivkast põhjas Donetski separatistide kontrollitud piirkonnas mõlemasse jalga. Kui ta päev hiljem teadvusele tuli, oli ta üksi jäetud. Mitu päeva otsis Levõtskõi üle külmunud maa roomates ülejäänud üksuse liikmeid. Lõpuks jõudis ta Ukraina positsioonile, kuid leidis, et see oli vaenlase kätte langenud. Ta ütles, et separatistidest vangistajad andsid talle arstiabi ja peksid teda labidaga, sundimaks teda avaldama lainepikkust, mida Ukraina sõjaväe radistid kasutasid.

Enne Venemaa täiemahulise agressioonisõja algust Odessa oblastis Podilskis autojuhi ja mehaanikuna töötanud mees saadeti peagi Tšetšeenia pealinna Groznõisse. Tema sõnul oli üllatav, et kadõrovlased, kes muidu kohtlevad inimesi äärmiselt jõhkralt, tema suhtes üsna lahked olid. Mees viidi haiglasse, kus tal amputeeriti mõlemad jalad – üks pealt- ja teine altpoolt põlve. Samuti amputeeriti külmakahjustuste tõttu mitu päeva ravita jäänud käed. Pärast haiglas taastumist viidi mees keldrisse, kus teda hoiti koos 60 teise Ukraina sõjavangiga, valmistumaks vangide vahetuseks viie tšetšeeni vastu. Mullu juunis naasis ta koos 39 kaasmaalasega koju järjekordse sõjavangide vahetamise operatsiooni raames.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles