Sudaanis vallandub varsti maailma suurim näljakriis (2)

Copy
Sudaani põgenikud Lõuna-Sudaanis.
Sudaani põgenikud Lõuna-Sudaanis. Foto: SIMON WOHLFAHRT / AFP / Scanpix

Ligi 11 kuud kestnud sõda kahe Sudaani kindrali vahel võib vallandada maailma suurima näljakriisi, hoiatas kolmapäeval ÜRO Maailma Toiduprogramm (WFP).

Sudaanis kestab eelmise aasta aprillist alates konflikt relvajõudude ülemjuhataja Abdel Fattah al-Burhani ja tema endise asetäitja Mohamed Hamdan Daglo, poolsõjaväliste Kiirtoetusjõudude (RSF) komandöri vahel.

Sõjas on surma saanud kümned tuhanded inimesed, hävinud taristu ja majandus on sügavas kriisis.

Üle kaheksa miljoni inimese on sunnitud kodu maha jätma, kuid juba enne sõda oli senisest elukohast lahkuma sunnitud ligi kaks miljonit inimest, mis teeb sellest maailma suurima ümberasumiskriisi.

«Ohus on miljonid elud ning kogu piirkonna rahu ja stabiilsus,» hoiatas WFP tegevdirektor Cindy McCain.

«Kahekümne aasta eest oli Darfuris maailma suurim näljakriis ja maailm võttis end kokku, et sellele reageerida,» ütles McCain Sudaani lääneosa suurele piirkonnale viidates.

«Aga täna on Sudaani inimesed unustatud.»

RSF on kasvanud välja Janjaweedi omakaitsest, mida endine diktaator Omar al-Bashir kasutas 2000. aastate alguses võitluses Darfuri rahvusvähemuste mässulistega.

Käimasolevas sõjas süüdistavad RSF ja valitsusväed teineteist elupiirkondade valimatus pommitamises, tsiviilelanike ründamises ning abi kohaletoimetamise takistamises.

WFP ei pääse ligi 90 protsendile abivajajatest, kes seisavad silmitsi näljahädaga. Korralikku lõunat saab endale lubada vaid viis protsenti Sudaani elanikkonnast.

Ka Lõuna-Sudaani ülerahvastatud põgenikelaagrites, kuhu on Sudaanist pagenud 600 000 inimest, on pered näljas, teatas ÜRO toiduagentuur.

Rohkem kui viis protsenti üle piiri tulnud lastest on alatoidetud.

Sudaanis on toidupuuduses 18 miljonit inimest, neist viie miljoni puhul on tegemist katastroofilisel tasemel näljaga, millest ÜRO klassifikatsioonis on vaid üks aste näljahädani.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles