ÜLEVAADE Jõukude riigipöördekatse tõukab puruvaest Haitit kodusõtta

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Haiti pealinna Port-au-Prince’i elanikud põgenevad jõukude valla päästetud vägivalla eest.
Haiti pealinna Port-au-Prince’i elanikud põgenevad jõukude valla päästetud vägivalla eest. Foto: Louis Guerinault/SIPA/Scanpix

Peaministri kohusetäitja Ariel Henry tagasiastumist nõudvad relvastatud jõugud jätkavad Haiti pealinnas Port-au-Prince’is vanglate, politseijaoskondade ja transpordisõlmede ründamist, ähvardades päästa valla kodusõja ja genotsiidi.

Kariibi mere riik on gängide vägivallatsemisega olnud lootusetult kimpus viimased kolm aastat alates president Jovenel Moïse’i mõrvast, kuid kaos kulmineerus läinud nädalavahetusel, kui kuritegelikud ühendused vabastasid koordineeritud rünnakuga vanglatest mitu tuhat kinnipeetavat ja Port-au-Prince’i tänavatel puhkesid mässuliste kokkupõrked korrakaitsjate ja sõjaväelastega. Nädala hakul püüdsid kriminaalid hõivata ka pealinna lennuvälja, et takistada võõrsil viibivat peaministrit Haitile naasmast, ning teisipäeval rünnati politseiakadeemiat.

Rahutused näivad levivat mujalegi riiki: BBC andmeil on mäss vallandunud lõunarannikul asuva Jacmeli vanglas ja tulevahetused käivad riigi edelaosas asuvas Jeremies.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles