Larijani: Iraan ootab USA-lt konkreetset pakkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani parlamendi spiiker Ali Larijani.
Iraani parlamendi spiiker Ali Larijani. Foto: AFP / Scanpix

Iraani parlamendispiiker Ali Larijani ütles pühapäeval, et Teheran on valmis alustama Washingtoniga eeltingimusteta kõnelusi, ent ootab vastselt USA valitsuselt konkreetset pakkumist.

«Tuumaküsimuse üle peetavad vaidlused ei ole lahendamatu probleem, kui me lõpetame klammerdumise oma (väljakujunenud) seisukohtadesse,» ütles Larijani Saksa päevalehele Süddeutsche Zeitung.

«Oleme valmis kõnelema eeltingimusteta, ent selleks vajame me tegelikku alguspunkti,» ütles endine tuumadelegatsiooni pealäbirääkija lehe esmaspäevases numbris ilmuvas usutluses.

Tema sõnul tuleb ameeriklastel esitada omapoolne kava, seda juhul, kui nad ka tegelikkuses soovivad probleeme lahendada.

Laupäeval ütles USA asepresident Joseph Biden Münchenis peetud rahvusvahelisel julgeolekukonverentsil, et Ühendriigid on valmis kõnelusteks Iraaniga ja pakuvad välja selge valiku. «Jätkake praegusel kursil ja jätkub surve ning isolatsioon; loobuge ebaseaduslikust tuumaprogrammist ja terrorismi toetamisest ning tagajärjeks on sisukad motivatsiooniettepanekud,» sõnas Biden.

Larijani sõnul ei ole Iraan seni saanud «ühtegi konkreetset pakkumist» president Barack Obama valitsuselt. Ta lisas, et «avaldused usutlustes või kõnedes» ei ole piisavad.

«Oleme kuulnud meedias, et ameeriklased oleksid valmis meiega alustama kõnelusi eeltingimusteta. Ent vanad piitsa ja prääniku klišeed jätkuvad sellest hoolimata,» lausus ta.

Veenmaks Teherani oma vastuolulisest tuumaprogrammist loobuma, on lääneriigid pakkunud Iraanile mitmeid poliitilisi ja majanduslikke hüvesid.

USA ja Iraani suhted on olnud külmutatud pea kolm aastakümmet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles