Serbia president teatas tagasiastumisest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia president Boris Tadić.
Serbia president Boris Tadić. Foto: SCANPIX

Serbia president Boris Tadić teatas täna, et astub kümme kuud enne oma teise ametiaja lõppu riigipea ametist tagasi.

Otsus lubab Tadićil aga 6. mail toimuvatel valimistel uuesti kandideerida. Lisaks presidendivalimistele toimuvad samal päeval ka parlamendi- ja kohalikud valimised. Vaatlejate sõnul on see taktikaline samm, mis võimaldab Tadićil toetada oma vasaktsentristliku erakonna Demokraatliku Partei valimiskampaaniat, vahendas Balkan Insight.

«Need valimised annavad valijatele võimaluse hääletada neile sobiva tee poolt: mina soovitan Euroopa integratsiooni ja [riigi territoriaalse] terviklikkuse täilitamise teed,» ütles Tadić uudisteagentuuri AFP vahendusel, lubades ka ise presidendiks kandideerida.

2004. aastal presidendiks tõusnud Tadić lubas tagasiastumisavalduse esitada Serbia parlamendile homme. Kuni uue riigipea selgumiseni täidab riigipea kohuseid parlamendi spiiker Slavica Đukić Dejanović.

Serbias kestavad presidendi ametivolitused viis aastat, võimalusega sama isik ka teiseks võimuperioodiks ametisse valida. Samas saab Tadić ka kolmandat korda ametisse kandideerida, kuna riik sai 2006. aasta uue põhiseaduse ja tema esimene ametiaeg seetõttu kirja ei läinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles