Portugali ennetähtaegsete parlamendivalimiste eel tõstab pead paremäärmuslus (1)

Copy
Poliitilisel spektril parempoolse ja paremäärmuslike vaadete vahelisele alale asetuva Portugali paremerakonna Chega juht André Ventura (vasakul) ja Hispaania paremäärmusliku Voxi juht Santiago Abascal osalesid 6. märtsil Portugalis Olhãos Chega kampaania toetajate õhtusöögil.
Poliitilisel spektril parempoolse ja paremäärmuslike vaadete vahelisele alale asetuva Portugali paremerakonna Chega juht André Ventura (vasakul) ja Hispaania paremäärmusliku Voxi juht Santiago Abascal osalesid 6. märtsil Portugalis Olhãos Chega kampaania toetajate õhtusöögil. Foto: LUIS FORRA / EPA / SCANPIX

Portugalis jõuab täna lõpule ennetähtaegsete parlamendivalimiste kampaania, arvamusküsitlused näitavad paremtsentristide edumaad sotsialistide kaheksa-aastase võimu järel, aga ka paremäärmuslaste esiletõusu.

Viimased küsitlused annavad Demokraatlikule Alliansile umbes 30-protsendise toetuse, millega nad on pisut ees sotsialistidest. Analüütikud hoiatavad aga, et pühapäevaste valimiste tulemused ei ole kaugeltki kindlad, sest paljud valijad ei ole veel otsustanud, kelle poolt hääletada.

Paremäärmuslik Chega («Küllalt!»), mida juhib endine jalgpallikommentaator André Ventura, saab ilmselt oma kõigi aegade parima tulemuse ja võib uues parlamendis kaalukeeleks osutuda.

Küsitluste põhja peaks ta oma 2022. aasta valimiste 7,2-protsendist toetust enam kui kahekordistama ning kindlustama endale koha Portugali poliitilisel maastikul, kus parempopulistid on sarnaselt ülejäänud Euroopaga hakanud pead tõstma.

Paremtiib peaks koos hiljuti moodustatud ärisõbraliku Liberaalse Algatusega saavutama parlamendis selge enamuse.

Lissaboni sotsiaalteaduste instituudi politoloog Marina Costa Lobo ütles AFP-le, et Portugali valimised järgivad ülejäänud Euroopa trendi, mida iseloomustab «sotsiaaldemokraatia langus, parempoolsete je eeskätt paremäärmuslaste tugevnemine».

See seab paremäärmuslased olukorda, kus nad võivad valitsuse moodustamisel mõõdukatele parempoolsetele tingimusi esitada, ütles ta.

Ennetähtaegsed valimised kuulutati välja pärast sotsialistist peaministri António Costa tagasiastumist novembris mõjuvõimuga kauplemise skandaali tõttu. Costat ennast üheski kuriteos ei süüdistata, kuid ta otsustas jätta valimistel kandideerimata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles