INTERVJUU Läti piirivalve juht: Valgevene ründab Lätit Kremli käsul

Henry-Laur Allik
, ajakirjanik
Copy
Läti piirivalve ülem kindral Guntis Pujāts osalemas piirivalve staabis toimuval üritusel, kus Läti sai USA-lt kingituseks 57 neljarattalist Polarist.
Läti piirivalve ülem kindral Guntis Pujāts osalemas piirivalve staabis toimuval üritusel, kus Läti sai USA-lt kingituseks 57 neljarattalist Polarist. Foto: Zane Bitere / LETA / Scanpix

Läti piirivalve juht kindral Guntis Pujāts ütles Postimehele antud intervjuus, et märtsis intensiivselt kasvanud migratsioonilaine taga Läti-Valgevene piiril on Venemaa geopoliitiline soov kahjustada julgeolekut Lätis. Migrantide surumine Lätti on Pujātsi sõnul vaid üks tegevus koordineeritud hübriidsõjast Eesti lõunanaabri vastu.

Aasta algas Läti piirivalve jaoks rahulikult. Kuigi piirivalve tegutses veel kõrgendatud piirikaitserežiimil, siis ebaseaduslikke piiririkkumisi jaanuaris ja veebruari algul peaaegu ei olnud, mistõttu otsustas Läti lõpetada erirežiimi. Siis aga muutus olukord järsult taas piirivalve jaoks keeruliseks ja migrante hakkas Valgevenest uuesti voolama.

Veebruaris tõkestas Läti piirivalve 75 ebaseaduslikku piiriületajat ning äsja alanud märtsis on eelmise kuu number juba ületatud: neljapäevase seisuga oli juba 92 migranti üritanud ebaseaduslikult Lätti siseneda Valgevene kaudu. Vene piiril on olukord rahulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles