JULGEOLEKURISK Rumeenia baasides hoiavad NATO relvasüsteemidel silma peal Hiina valvekaamerad (1)

Postimees
Copy
Tühi lambalaut Lõuna-Rumeenias Deveselu sõjaväebaasi aia kõrval. Hiina kaamerad valvavad seal muu hulgas raketikilbi osaks olevaid relvasüsteeme.
Tühi lambalaut Lõuna-Rumeenias Deveselu sõjaväebaasi aia kõrval. Hiina kaamerad valvavad seal muu hulgas raketikilbi osaks olevaid relvasüsteeme. Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP / Scanpix

Suures hulgas Rumeenia sõjaväebaasides ja julgeolekuga seotud riigiasutustes kasutatakse Hiina omanduses ettevõtete turvasüsteeme, mis tekitab kahtlusi, et Pekingil on võimalik koguda infot ka näiteks riiki paigutatud NATO relvastuse kohta.

Alles tänavu 16. jaanuaril tegi üks Rumeenia kaitseministeeriumi töötaja näiliselt tähtsusetu tehingu, kui hankis vähem kui tuhande euro eest kaks valvekaamerat ja kaheksa pordiga jaoturi unises Lõuna-Rumeenia külas Deveselus asuva sõjaväebaasi turvavõrgu jaoks. Muu hulgas paikneb seal NATO Aegis Ashore raketitõrjesüsteem, vahendas Raadio Vaba Euroopa (RFE/RL).

Ostetud kaamerad on valmistanud osaliselt Hiina riigile kuuluv ettevõte Hikvision, millel on väidetavalt sidemed omanimaa sõjaväega. Nii Ameerika Ühendriigid kui ka Ühendkuningriik on pannud andme- ja julgeolekuriskide tõttu Hikvisioni musta nimekirja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles