Erdoğan: Türgi on valmis võõrustama Ukraina-Venemaa rahutippkohtumist

Uuendatud 8. märts 2024, 21:35
Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: UMIT BEKTAS / REUTERS / Scanpix

Türgi on valmis võõrustama Ukraina-Venemaa rahutippkohtumist, teatas reedel president Recep Tayyip Erdoğan.

«Me oleme valmis võõrustama rahutippkohtumist, kus on kohal ka Venemaa,» ütles Erdoğan Istanbulis ühisel pressikonverentsil Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõiga.

NATO-sse kuuluv Türgi on püüdnud hoida häid suhteid nii Venemaa kui ka Ukrainaga rohkem kui kaks aastat kestnud sõja ajal.

«Kuigi me jätkame oma solidaarsust Ukrainaga, jätkame oma tööd, et lõpetada sõda õiglase rahuga läbirääkimiste alusel,» ütles Erdoğan.

Zelenskõi tõrjus mõtte otsestest läbirääkimistest Venemaaga, öeldes, et Ukraina ja Lääne liidrid peavad saavutama rahu oma tingimustel.

Ta juhtis tähelepanu eelseisvale rahutippkohtumisele Šveitsis, kus Kiiev edendab oma «rahuvalemit», kuid välistas Venemaa osalemise.

«Me ei saa aru, kuidas saaksime kutsuda inimesed, kes blokeerivad, hävitavad ja tapavad kõike. Me tahame saada tulemusi,» lausus Zelenskõi.

Ta nimetas kõnelusi Erdoğaniga «viljakateks» ning tänas Türgit vahendamisjõupingutuste eest Ukraina Musta mere viljaekspordis ja vangide vahetamises.

Türgi president ütles, et ta arutas Zelenskõiga sadamate julgeolekut ja turvalist laevaliiklust Mustal merel, vangide vahetamist ning ka toidujulgeolekut. Erdoğani sõnul olid nad ühistel seisukohtadel.

«Me ei ole lootusetud,» lausus ta. «Me usume, et on mõned võimalused, mida Türgi saab pakkuda oma seisukohaga.»

Türgi «astub neid samme, kuna me näeme positiivset lähenemist, me loodame, et saame neist tulemusi».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles