Jamaical arutatakse erakorralisel tippkohtumisel Haiti kriisi

Copy
USA välisminister Antony Blinken astub on teel Jamaicale Kingstonisse, et pidada erakorralisi kõnelusi Kariibi mere piirkonna juhtidega Haiti kriisi üle.
USA välisminister Antony Blinken astub on teel Jamaicale Kingstonisse, et pidada erakorralisi kõnelusi Kariibi mere piirkonna juhtidega Haiti kriisi üle. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / via REUTERS / Scanpix

Kariibi mere riikide liidrid ja suurriikide esindajad arutavad esmaspäevasel erakorralisel kohtumisel Jamaical olukorda Haitil, kus relvajõugud on saamas pealinna kontrolli alla ning välisriikide diplomaadid olid sunnitud nädalavahetusel evakueeruma.

Suurt osa Port-au-Prince'ist ja riigi peamistest maanteedest kontrollivad relvarühmitused on seadnud eesmärgiks peaminister Ariel Henry kukutamise. Henry, kes on võimul pärast president Jovenel Moïse'i mõrvamist 2021. aastal, viibis viimase vägivallalaine puhkemise ajal välismaal, et koguda toetust ÜRO toetatava julgeolekumissiooni saatmiseks Haitile, ega ole saanud kodumaale naasta.

Kariibi mere riikide ühendus CARICOM kutsus liikmesmaade juhid ning USA, Prantsusmaa, Kanada ja ÜRO esindajad Jamaica pealinna Kingstonisse kriisi arutama. USA välisministeeriumi teatel sõidab kohtumisele ka välisminister Antony Blinken.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles