Usbekistan ja Tadžikistan vahetasid teravusi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usbekistani lipuvärvidega rusikas.
Usbekistani lipuvärvidega rusikas. Foto: SCANPIX

Usbekistani peaminister Šavkat Mirzijajev lükkas Tadžikistani kolleegile Alik Akilovile saadetud kirjas tagasi süüdistused, nagu üritaks Taškent destabiliseerida sotsiaal-majanduslikku olukorda Tadžikistanis.

Varem oli Tadžikistani saatkond Moskvas teatanud, et Usbekistani võimud provotseerivad oma tegevusega teadlikult sotsiaalseid pingeid Tadžikistanis, aga ka soodustanud seda, et tadžikkidest elanike seas kasvab rahulolematus kohalike võimude suhtes, vahendas lenta.ru.

Diplomaatide pöördumises meenutatakse näiteks seda, et Usbekistan hoiab alates 2010. aastast läbi transpordiblokaadi Tadžikistani lõuna- ja keskregioonide vastu, hoides oma territooriumil kinni naaberriiki suunduma pidanud erineva laadungiga vaguneid.

Eelmise aasta lõpust peatas Usbekistan veoste transiidi, mis olid mõeldud Tadžikistani lõunaregioonide jaoks.

Peale selle tuletasid tadžikid meelde Usbekistani võimude hiljutist otsust peatada gaasi müük Tadžikistanile. Ka meenutasid nad Tadžikistanile mõeldud Türkmenistani elektrienergia transiidi ära keelamist.

Tadžikistani väitel on Usbekistanis kinnipeetavad veosed mõeldud Roguni HEJ ehituseks. Veel kirjutasid diplomaadid kahe riigi piiril olnud kontrollpunktide sulgemisest.

Dušanbe hõõrub veel Taškendile nina alla seda, et riik pole siiani likvideerinud 1990ndatel piki riigipiiri rajatud miinivälju.

Usbekistani peaminister Mirzijajev väitis oma vastuses, et Uztrasgaz on oma täitnud 100-protsendiliselt lepingus ette nähtud kohustusi. Lisaks märkis ta, et kuna Türkmenistani ja Usbekistani gaasijuhtmed pole teineteisega seotud, siis Türkmenistani gaas ei saagi läbi Usbekistani territooriumi Tadžikistani jõuda.

Miiniväljade vajalikkust Usbekistani poolel põhjendas valitsusjuht «jõukude sisseimbumise ohuga ja kontrollimatu narkotransiidiga».

Usbekistani peaminister Mirzijajev võttis kogu loo kokku väitega, et «Tadžikistani pretensioonidel pole mitte mingit alust» .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles