JUMALIK KÄSK Norra parlament jättis jõusse pühapäeval kino keelava sajanditetaguse ususeaduse

Postimees
Copy
Saga kino Oslo kesklinnas.
Saga kino Oslo kesklinnas. Foto: Ssu / CC BY-SA 4.0 DEED / Wikimedia Commons

Juba 1735. aastast kehtib Norras hingamispäevamäärus, mis sätestab, et pühapäeviti ei tohi pidada jumalateenistustega konkureerivaid üritusi enne kella 13 päeval – kuigi reeglitesse on tehtud hulk erandeid, kehtib kinodele filmiajastu eelne keeld endiselt ja parlament hääletas hiljuti selle tühistamise maha.

Õigupoolest oli kummaline seadusepügal jäänud enamikele parlamendiliikmetele – nagu ka peaaegu kõigile norralastele – täiesti märkamatuks kuni mullu detsembrini, mil kärevasakpoolne erakond Punane tõstatas küsimuse pühapäeviti töötamisest. Teema kerkis päevakorda, kuna üha enam Norra omavalitsusi on asunud taotlema nn turisimikeskuse staatust, mis võimaldab piirkonnas hoida poode avatuna ka pühapäeviti, mistõttu esinesid vasakpoolsed sooviga säilitada pühapäev töövaba «teistmoodi päevana».

Selle peale ärkasid aga paremparteid, kes leidsid, et üleüldse on ajast ja arust pühapäevadel ja riigipühadel töötamist sätestavad seadused, mis õigustavad puhkeaega «usuelu tagamise ja üldise rahuga». Kinokeeld tundub ka kummaline, sest erandid on pühapäeva hommikuti avatud olemiseks tehtud juba muuseumitele ja lõbustusparkidele ning lubatakse ka spordiüritusi, kirjutas ajaleht Aftenposten.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles