ÜLEVAADE Itaalia võitleb suviste turistihordidega maksude ja eriskummaliste trahvide abil

Carlos Kleimann
, toimetaja
Copy
Turistid Trevi purskkaevu ääres Itaalia pealinnas Roomas.
Turistid Trevi purskkaevu ääres Itaalia pealinnas Roomas. Foto: Pino Pacifico/REDA&CO/Scanpix

Aastaid on Euroopa populaarseimad turismisihtkohad olnud kimpus liiga suure külastajate arvuga, mis teeb kohalike elu suviti põrguks. Mure lahendamiseks on mitmed Itaalia linnad käinud välja hulga meetmeid, et huvireisijate voolu tänavu natukenegi piirata.

Sarnaselt nii mõnegi teise Vahemere-äärse riigiga moodustab turismisektor Itaalia majandusest märkimisväärse osa. Maailma Reisi- ja Turisminõukogu (WTTC) andmetel oli turisminduse osakaal Itaalias ülemöödunud aastal taas üle kümne protsendi riigieelarvest.

Siiski kurdavad kohalikud võimuesindajad, et kohati on turistide vool pandeemiaeelse ajaga võrreldes viimastel aastatel veelgi hoogustunud, mis seab ohtu nii ajaloolised mälestised kui häirib oluliselt riigi enda elanikke.

«Rooma kõnniteed on väga kitsad, nii et nii paljude turistide puhul on võimatu tänaval mugavalt kõndida. Teine väljakutse on ühistransport. Inimesed on bussides ja metroorongides kokku litsutud nagu sardiinid purgis. Prügiga seotud muredest ei hakka ma isegi rääkima,» rääkis kahe aasta eest Itaalia pealinna kolinud Viktoria Hutorna BBC-le.

Tagasi üles