Holland võib saada peaministri, keda rahvas pole valinud (13)

Henry-Laur Allik
, ajakirjanik
Copy
Hollandi koalitsiooniläbirääkimiste juht Kim Putters kinnitas eile, et neli paremparteid on valmis edasi arutama võimalikku parlamendivälist valitsust, kus ministrid oleksid parteide lihtliikmed või poliitikavälised eksperdid.
Hollandi koalitsiooniläbirääkimiste juht Kim Putters kinnitas eile, et neli paremparteid on valmis edasi arutama võimalikku parlamendivälist valitsust, kus ministrid oleksid parteide lihtliikmed või poliitikavälised eksperdid. Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Hollandi parlamendivalimised võitnud paremäärmusliku Vabaduspartei (PVV) esimees Geert Wilders teatas, et kuigi ta seda sooviks, ei saa temast järgmist peaministrit. Neli kuud veninud koalitsiooniläbirääkimised võivad lõppeda parlamendivälise valitsusega, kus ministrid oleks erakondade lihtliikmed või üldse väljastpoolt poliitikat.

Novembris toimunud erakorralistel parlamendivalimistel sai immigratsiooni- ja islamivastase Wildersi Vabaduspartei 150 kohaga parlamendis 37 kohta. Kiiresti alustas PVV läbirääkimisi teiste parempoolsete parteidega. Kampa võeti pikalt võimul olnud Vabaduse ja Demokraatia Partei (VVD), värskelt loodud Uus Ühiskondlik Leping (NSC) ja põllumeeste huve esindav BBB.

Neljast parteist oleks piisanud, et tagada Hollandi parlamendis vajalik 76-kohaline enamus ja moodustada valitsus. Aga mitmete erimeelsuste ja Wildersi Vabaduspartei kuvandi tõttu kujunesid läbirääkimised keeruliseks. Läbirääkimised kukkusid täiesti läbi veebruaris, kui lahkuda otsustas​NSC esimees Pieter Omtzigt.

Wilders määras seejärel ametisse uue läbirääkimiste juhi Kim Puttersi, kes suutis uuesti kõik neli parteid koos laua taha saada. Siiski ei lahendanud see ära põhimõttelisi vastasseise, kuigi Wilders lootis, et oma äärmuslikumatest programmipunktidest loobudes jõuavad paremparteid üksmeelele.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles