Briti hävitaja suundus Falklandile

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõjalaev HMS Dauntess.
Briti sõjalaev HMS Dauntess. Foto: SCANPIX

Briti sõjalaev HMS Dauntess lahkus kaks päeva pärast Ühendkuningriigi ja Argentina vahelise Falklandi sõja 30. aastapäeva oma kodusadamast vaidlusaluste saarte suunas.

Briti sõjalaevastiku üks võimsamaid aluseid asus teele Lõuna-Inglismaal asuvast Portsmouthi sadamast ning võttis kursi Lõuna-Atlandi poole, vahendas uudisteagentuur AFP.

Londoni kinnitusel pole sõjalaeva saatmises Falklandile midagi erakordset ning HMS Dauntess vahetab seal välja seni teeninud sõjalaeva HMS Montrose´i. Ka kaitseministeeriumi teatel on tegu rutiinse ja varem planeeritud visiidiga.

Argentina on sõjalaeva saatmisele reageerinud aga kriitiliselt ning Buenos Aires esitas ÜRO-le ametliku kaebuse, leides, et Ühendkuningriigi eesmärgiks on piirkonna militariseerimine.

Üleeile möödus 30 aastat päevast, mil Argentina väed tungisid brittide valduses olnud Falklandi saarele. Sõda lõppes 74 päeva hiljem brittide võiduga, vaenutegevuses langes 655 argentiinlast ja 236 britti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles