Hispaania ülemkohus ei luba kahte erakonda baski valimistele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D3M toetajad.
D3M toetajad. Foto: AP / Scanpix

Hispaania ülemkohus toetas pühapäeval valitsuse palvet keelustada kahel Baskimaa iseseisvusmeelsel erakonnal kandideerimast märtsi alguses peetavatel kohalikel valimistel, ütlesid kohtuallikad.

Kohtunikud tühistasid erakondade D3M ja Askatasuna liikmete kandidatuurid 1. märtsi valimistel, ütlesid allikad AFP-le, vahendas uudisteagentuur BNS.

Valitsus ja prokurörid süüdistavad parteisid seotuses Baski separatistliku rühmitusega ETA ja selle poliitilise tiivaga Batasuna, mille tegevuse keelustas kohus juba 2003. aastal.

Terrorismivastaste kuritegude kohtunik Baltasar Garzon langetab teisipäeval eraldiseisva otsuse, kas keelustada üldse mõlema erakonna edasine tegevus.

Äärmuslikke Baskimaa parteisid toetab umbes kümnendik baski valijaist.

Aasta tagasi keelustas Hispaania ülemkohus kahe äärmusliku erakonna, Baski Maade Partei (PCTV) ja Rahvuslik Baski Aktsioonipartei (ANV) tegevuse. Ka siis oli otsuse aluseks seotus ETAga.

Euroopa Liidu terroristlike rühmituste nimekirja kantud ETAt peetakse vastutavaks 825 inimese tapmises. Rühmitus on neli aastakümmet pidanud keskvõimu vastast võitlust, eesmärgiga kuulutada Põhja-Hispaania ja Edela-Prantsusmaa aladel välja iseseisev Baski riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles