MITME MILJARDI TEHING Holland valis Prantsuse Naval Groupi allveelaevad

Copy
Prantsusmaa mereväe, kaitse- ja energiavaldkonna tööstusliku grupi DCNS 2016. aastal tehtud kunstilisel pildil on 4700-tonnine Barracuda allveelaev.
Prantsusmaa mereväe, kaitse- ja energiavaldkonna tööstusliku grupi DCNS 2016. aastal tehtud kunstilisel pildil on 4700-tonnine Barracuda allveelaev. Foto: DCNS/AFP/Scanpix

Holland teatas reedel, et valis oma mereväele nelja uue ründeallveelaeva ehitajaks Prantsuse Naval Groupi; tehing läheb maksma miljardeid eurosid.

«Naval Groupi valimisega ei osutunud kaks laevatehast valituks ja ma mõistan, et nende pettumus on suur,» ütles kaitseminister Christophe van der Maat.

Prantsuse riigifirma Naval Group tegi pakkumise koos Hollandi ettevõttega Royal IHC. Nendega konkureerisid Saksa Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) ja Rootsi Saab AB, mis teeb koostööd Hollandi laevaehitusfirmaga Damen.

Hollandi otsus on Naval Groupile tähtis võit, sest see oleks esimene tema Barracuda-klassi allveelaevade eksporditehing. Austraalia pidi ostma 12 selle mudeli alust, kuid tühistas leppe kolme aasta eest, kui sõlmis Suurbritannia ja USAga kaitselepingu AUKUS.

«Prantsuse firmal õnnestus teha tasakaalustatud, paindlik ja realistlik pakkumine. Hollandi tööstusel on selles samuti tähtis roll, mis oli valikuprotsessis oluline tingimus,» ütles kaitseminister.

Prantsuse alused vahetavad välja Hollandi neli Walrus-klassi allveelaeva, mis võeti teenistusse 1990. aastate algul. Üks neist kanti maha läinud sügisel, et selle varuosasid saaks kasutada ülejäänud kolme töös hoidmiseks.

Lepingu väärtuseks hinnatakse neli kuni kuus miljardit eurot, kirjutas ajaleht De Telegraaf.

Leppe peab heaks kiitma ka Hollandi parlament. Peaministri kohusetäitja Mark Rutte valitsus on püüdnud otsustamisprotsessi kiirendada alates sellest, kui novembrikuistel valimistel sai enim hääli paremäärmuslase Geert Wildersi partei.

Wilders möönis kolmapäeval, et ei saa koalitsiooni kokku ja riigi peamised parteid leppisid kokku tehnokraatliku valitsuse moodustamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles