Putin teeb libavalimistel ilmselt oma senise «rekordtulemuse» (22)

BNS
Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: President Of Russia Office

Venemaa niinimetatud presidendivalimistel, kus autoritaarsel riigipeal Vladimir Putinil tegelikke vastaseid ei olnud, jõudis pühapäeva õhtul lõpule kolm päeva kestnud valimisetendus, mille järel teatas keskvalimiskomisjon ühtlasi rekordilisest «valimisaktiivsusest», kirjutas portaal UNIAN.

Venemaa keskvalimiskomisjoni andmetel oli valimisjaoskondade sulgemise ajal valimisaktiivsus 73,3 protsenti. Tegu on kõrgeima näitajaga pärast Nõukogude Liidu lagunemist. Võrdluseks, 2018. aastal oli väidetav valimisaktiivsus 67,5 ja 2012. aastal 65,3 protsenti.

Keskvalimiskomisjoni esimees Ella Pamfilova ütles eraldiseisvalt riigitelevisioonis esinedes, et kui loetud oli umbes veerand ehk 24,4 protsenti valimisjaoskondades antud häältest, oli Putini toetus 88 protsenti.

Lisaks tavapärasele jaoskondades hääletamisele said venelased oma kodanikukohust täita veel elektrooniliste valitsusteenuste portaali kaudu, mida Venemaa opositsionäärid peavad peaaegu üksmeelselt üheks peamiseks lõpptulemuste võltsimise vahendiks.

Lisaks korraldati hääletamine Ukraina okupeeritud aladel – Krimmis ning nendel Luhanski, Donetski, Zaporižžja ja Hersoni oblasti aladel, mida praegu kontrollib Venemaa okupatsiooniarmee.

Ukraina okupeeritud aladel otsustasid venelased julgeolekukaalutlustel jaoskonnad varakult, kell 15 sulgeda. Vaatamata sellele teatasid nad siiski meeletust valimisaktiivsusest – Donetski oblastis 88, Luhanski oblastis 87, Hersoni oblastis 83,8 ja Zaporižžja oblastis 85 protsenti, kirjutas portaal.

UNIAN märkis, et traditsiooniliselt näitab Tšetšeenia täielikku irret tegelikkusest. Sealne valimiskomisjon luges valimisaktiivsuseks 96 protsenti.

Venemaa oblastite puhul on valimisaktiivsuse näitajad samuti väga kõrged, kuigi mitte nii palju. Nagu TASS teatab, oli kella 18 seisuga käinud Belgorodi oblastis valimas 83,77 protsenti ja Brjanski oblastis 83,46 protsenti valijaid. Seevastu pärast jaoskondade sulgemist oli Kurski oblastis valimisaktiivsus 72,58 protsenti.

Pealinnas Moskvas oli valimisaktiivsus «kõigest» 66 protsenti, märkis portaal.

Hääletamist iseloomustas märkimisväärne hulk vahejuhtumeid, mis hõlmasid sedelite demonstratiivset kahjustamist ja valimisjaoskondade süütamist. Opositsiooniprojekti OVD-Info kohaselt pidasid julgeolekujõud 17 Venemaa linnas kinni vähemalt 75 inimest. Mõned võeti kinni valimisjaoskonnas öeldud sõnade eest.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles