Islamist naeruvääristas tema eest välja pandud pearaha

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hafiz Mohammad Saeed, kelle tabamiseni ja süüdimõistmiseni viiva info eest on lubanud USA valitsus maksta 10 miljonit dollarit.
Hafiz Mohammad Saeed, kelle tabamiseni ja süüdimõistmiseni viiva info eest on lubanud USA valitsus maksta 10 miljonit dollarit. Foto: SCANPIX

Pakistani islamistliku äärmusrühmituse Lashkar-e-Taiba (LeT) asutaja Hafiz Mohammad Saeedi sõnul on tema tabamiseni viiva info eest välja pandud preemia naeruväärne.

Pakistani pealinnas Islamabadis täna toimunud pressikonverentsil kinnitas Saeed, et ta ei põgene Ühendriikide seaduste eest ega pole ka mägedesse pagenud sabotöör, vahendas BBC.

«Ma olen siin ja ma olen nähtaval,» ütles Saeed, leides, et tal on õigus kümne miljoni dollari suurusele pearahale, mille Ühendriigid tema tabamise eest välja panid. Seejuures on sama suur pearaha on välja pandud ka Afganistani islamiliikumise Taliban juhi mulla Omari eest.

«Homme ma olen Lahores. Ameerika võib minuga ühendust võtta, kui soovib,» lisas Saeed, kellel väidetavalt on tihedad sidemed Pakistani mõjuvõimsa luureteenistusega.

Saeed juhib keelustatud heategevusorganisatsiooni Jamaat-ud-Dawat (JuD), mida peetakse aga LeTi fassasadiks. Saeed ise on eitanud süüdistusi nagu oleks JuD LeTiga kuidagi seotud, kuid Ühendriigid on mõlemad rühmitused kuulutanud terroristlikeks, süüdistades Saeedi mitmetes terrorirünnakutes, seal hulgas ka  2008. aasta novembris India linnas Mumbais toimunud rünnakutes.

Toona saabusid Pakistanist üle mere Mumbaisse kümme LeTi relvastatud võitlejat, kes kolme päeva jooksul ründasid kaht luksushotelli, rongijaama, restorani ja juudikeskust. Terrorirünnakutes hukkus 165 inimest ja üheksa rünnaku korraldajat.

Rünnak muutis eriti pingeliseks ka kahe kõrvuti paikeneva tuumariigi suhted. Kardeti isegi sõja puhkemist, sest mõlemad riigid koondasid ühisele piirile vägesid.

Kuigi LeTi arvatavad liidrid, seal hulgas ka Saeed pandi pärast terrorirünnakut koduaresti, vabastati nad 2009. aastal, kuna nende kinnipidamiseks polnud kohtu hinnangul piisavalt tõendeid.

Ka Pakistani siseministeerium teatas pearaha väljakuulutamist kommenteerides, et nad ei saa Saeedi kinni pidada, kuna puuduvad selged asitõendid, et teda kohtus süüdi mõista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles