VIDEO Pimedas nälgivad kuubalased avaldasid kommunistidest riigijuhtide vastu meelt (1)

Copy
USAs elavad kuubalased avaldasid solidaarsusest kodumaal viibivatele rahvuskaaslastele meelt Miamis.
USAs elavad kuubalased avaldasid solidaarsusest kodumaal viibivatele rahvuskaaslastele meelt Miamis. Foto: Cristobal Herrera-ulashkevich / epa / scanpix

Kuubalased korraldasid pühapäeval üsna harva esinevaid tänavameeleavaldusi riigis valitseva toidu- ja elektripuuduse pärast. Hiljuti sagenesid elektrikatkestused sedavõrd, et osa riigist oli päevas kuni 14 tunniks igasuguse elektriühenduseta.

«Inimesed karjusid: «Toitu ja elektrit!»,» ütles 65-aastane riigi suuruselt teise linna Santiago de Cuba elanik AFP-le. Tunnistaja sõnul taastati linnas elekter hiljem päeval ja kohale toodi kaks veoautotäit riisi.

Sotsiaalmeediaplatvormid olid täis pilte protestidest Santiago de Cubas, 510 000 elanikuga linnas saare idaosas. Samuti oli pilte protestidest teises suures linnas Bayamos.

Kuubal on alates märtsi algusest olnud elektrikatkestuste laine saare suurima, Antonio Guiterase soojuselektrijaama hooldustööde tõttu. Sel nädalavahetusel halvendas olukorda elektri tootmiseks vajaliku kütuse nappus.

Katkestused jätsid mõned piirkonnad, näiteks Santiago de Cuba, elektrita kuni 14 tunniks ööpäevas.

«Mitmed inimesed on väljendanud oma rahulolematust elektriühenduse ja toidujaotusega,» ütles Kuuba president Miguel Diaz-Canel saates X, hoiatades, et nn revolutsiooni vaenlaste eesmärk on olukorda ära kasutada. «USAs asuvad terroristid, keda oleme mitmel korral hukka mõistnud ja kes julgustavad riigi sisekorraga vastuolus olevaid tegusid,» lisas ta.

USA saatkond Havannas teatas platvormil X, et on teadlik teadetest rahumeelsetest meeleavaldustest Santiagos, Bayamos ja teistes Kuuba piirkondades. Ta kutsus Kuuba valitsust üles austama meeleavaldajate inimõigusi ja tegelema Kuuba rahva õigustatud vajadustega.

Kuuba välisminister Bruno Rodriguez vastas Xis, kutsudes Washingtoni üles mitte sekkuma riigi siseasjadesse.

Kuuba elektrivõimekus põhineb kaheksal Türgist renditud vanal termoelektrijaamal, generaatoritel ja kaheksal ujuval elektrijaamal.

Rahapuuduses saareriik kehtestas selle kuu alguses majanduse elavdamise kava osana kütusehinna tõusu enam kui 400 protsenti.

11 miljoni elanikuga rahvas kogeb koroonaviiruse pandeemia tagajärgede, hiljutise USA sanktsioonide karmistamise ja majanduse struktuursete nõrkuste tõttu halvimat majanduskriisi pärast sotsialistliku leeri kokkuvarisemist 1990. aastatel.

Ametlike hinnangute järgi kahanes Kuuba majandus 2023. aastal kaks protsenti, samas kui inflatsioon ulatus 30 protsendini. Sõltumatud eksperdid ütlevad, et arvud on tõenäoliselt alahinnatud. Saareriigis on nappus kütusest ja muudest elementaarsetest asjadest, valitsus subsideerib peaaegu kõiki elanike tarbitavaid kaupu ja teenuseid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles