Kes on Putini sõbrad? Esimesed riigid õnnitlesid teda libavalimiste võidu puhul (6)

Postimees
Copy
Venemaa ja Põhja-Korea riigijuhid mullu septembris.
Venemaa ja Põhja-Korea riigijuhid mullu septembris. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AP / Scanpix

Venemaa riigipead Vladimir Putinit õnnitlesid libavalimistel tagasivalimise puhul mitu sõbralikku riiki. Kes need olid?

Põhja-Korea liider Kim Jong-un saatis Vladimir Putinile õnnitlustelegrammi, teatas Pyongangi uudisteagentuur KCNA. Sõnumi saatis Venemaa välisministeeriumile Põhja-Korea suursaadik Vene Föderatsioonis Shin Hong Chhor, öeldakse teates. Õnnitluse teksti ei avaldatud.

Hiina õnnitles esmaspäeval Vene presidenti Vladimir Putinit valimisvõidu puhul.

«Hiina õnnitleb seoses sellega,» ütles välisministeeriumi kõneisik Lin Jian pressikonverentsil, vastates küsimusele Venemaa presidendivalimiste kohta. «Hiina ja Venemaa on teineteise suurimad naabrid ning kõikehõlmava strateegilise koostöö partnerid uuel ajastul.»

Samuti andis oma õnnesoovid edasi ka India peaminister Narendra Modi.

Iraani president Ebrahim Raisi nimetas Putini ametissemääramist otsustavaks võiduks, vahendab kohalik uudisteagentuur IRNA. 

Tšaadi president Mahamat Idriss Deby Itno kirjutas ühismeedias, et «valimistulemus» on tõestus Vene rahva usaldusest Putini vastu.

Usbekistani president Šavkat Mirzjojev õnnitles Putinit veenva võidu puhul.

«Meie riigipea sõnum märgib, et kõrge valimisaktiivsus ja hääletustulemused näitasid taas selgelt elanikkonna tingimusteta usaldust ja tugevat toetust Vladimir Putini sotsiaalmajanduslike reformide poliitilisele kursile ja programmile,» tsiteeris uudisteagentuur Interfax Usbekistani presidendi pressisekretäri Sherzod Asadovi sõnu.

Tadžikistani presidendi Emomali Rahmoni Putinile saadetud õnnitlustelegrammis öeldakse, et hääletustulemused on n-ö järjekordne selge kinnitus kõrgest poliitilisest autoriteedist ja Venemaa ühiskonna laialdasest toetusest riigi kursile tagada riigi jätkusuutlik sotsiaalmajanduslik areng ja tugevdada selle rahvusvahelist positsiooni.

Nicaragua liider Daniel Ortega saatis ka Putinile õnnitlused, nimetades teda kalliks seltsimeheks, vennaks ja tagasivalitud presidendiks ning öeldes, et peab Putini «valimisvõitu» panuseks inimkonna jaoks vajalikku stabiilsusesse.

Venezuela president Nicolas Maduro avaldas sotsiaalvõrgustikus X õnnitluspostituse: «Kallistame kogu vene rahvast ja parteid Ühtne Venemaa!»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles