ÜLEVAADE Geiabielud kütavad kirgi Soome luteri kirikus

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Abieluvõrdsus jõustus Soomes riiklikul tasandil kuus aastat tagasi, kuid riigikirik ei ole endiselt nõus samasoolisi paare laulatama.
Abieluvõrdsus jõustus Soomes riiklikul tasandil kuus aastat tagasi, kuid riigikirik ei ole endiselt nõus samasoolisi paare laulatama. Foto: Antti Aimo-Koivisto/LEHTIKUVA/SIPA/SCANPIX

Soome evangeelses luterlikus kirikus kaalutakse pastoritele õiguse andmist samasooliste paaride laulatamiseks. Küsimus tekitab kiriku liikmete seas väga vastakaid arvamusi, kirjutab Yle.

Piiskoppide konverents kiitis möödunud teisipäeval heaks ettepaneku muuta kiriku põhikirja nii, et seal sisalduks kaks abielu definitsiooni. Esimese definitsiooni järgi oleks abielu mehe ja naise vaheline liit, teise definitsiooni järgi aga liit kahe inimese vahel. Praktikas tähendaks see seda, et preestrid võiksid tulevikus hakata laulatama ka samasoolisi paare.

Muudatusettepaneku asjas ütleb viimase sõna 109-liikmeline kirikukogu, mis koosneb suuremalt jaolt tavalistest kirikuliikmetest. Üle riigi on aga küsimuse asjus arvamused seinast seina: kui pealinna piirkond suhtub asja vabamalt, siis näiteks põhjapoolsed rannikualad on tunduvalt konservatiivsemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles