Avo Üprus: Pussy Rioti kirikurüvetamise eest vastutab putinlik süsteem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pussy Rioti poolehoidja.
Pussy Rioti poolehoidja. Foto: SCANPIX

EELK Tallinna Peeteli koguduse õpetaja, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aukohtu esimees Avo Üprus leiab, et ansambli Pussy Rioti punkpalvuse eest Moskva Lunastaja Kristuse kirikus vastutab Venemaal valitsev režiim.

Toimunu annab põhjust eestpalveteks nende noorte inimeste ja samuti Venemaa eest. Katedraal jääb pühakojaks ka varemetes. Inimene jääb inimeseks ka eksinuna.

Valik pühaduse ja inimsuse vahel on ebainimlik, selle ette asetatud inimene on sundsituatsioonis valida valesti.

Sundsituatsiooni tekitavad totalitaarsed süsteemid, mille püsimisele ja pühitsemisele ei ole õigustust. Nendes süsteemides on inimesele jäetud väga vähe ruumi.

Seega pean ma, katedraali rüvetamist sügavalt kahetsedes, selle eest vastutavaks putinlikku süsteemi. Mis puutub karistusmääradesse, siis need on ilmselgelt ebamõistlikud ning õigusriigi tingimustes kohandamatud.

EELK peapiiskop Andres Põder taunis väljaandes Meie Kirik valdavalt IRLi kuuluvate riigikogu saadikute käitumist, kes õigustavad Venemaa punkansambli Pussy Riot käitumist kirikus. Ka avaldas ta imestust selle üle, et ansambli toetuseks korraldatud kontserti väisas president Toomas Hendrik Ilves.

Ilves teatas vastuseks kriitikale, et ei kiida heaks muusikute otsust valida kirik poliitilise protesti kohaks. Tema sõnul on muusikuid tabanud pikk arest ning ähvardav kuni seitsmeaastane vangistus repressioonina ebaproportsionaalne.

Postimehe arvamusportaal küsib sellest lähtuvalt Eesti usuasjatundjatelt, kas nad jagavad Põdra seisukohta ja mida arvavad Pussy Rioti käitumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles