Luureskandaali sattunud Eesti kodanik eitab süüd

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Venemaal on kohtu all salastatud maakaartide müügis süüdistatav erusõjaväelane Vladimir Lasar, vahendaja olevat Eesti kodanik Aleksandr Lesment, kes aga süüdistust jaburaks nimetab.

Aleksandr Lesmenti firma EASTMAP tegeleb Vene maakaartide müügiga interneti kaudu, kuid süüdistus salastatud materjali vahendamises USAle on Lesmenti sõnul jaburus, Venemaal kohtu alla minevat Vladimir Lasari ta tunneb, nad õppisid koos Leningradi kõrgemas sõjakartograafia õppeasutuses 1970. aastatel aastatel, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Ma müün ametlikult maakaarte Venemaalt, see on minu äri, võibolla neile see ei meeldi - mina ei tea, keegi ütles kellelegi midagi või tegi mingi avalduse, võib-olla on probleem selles, et neile ei meeldi, et ma temaga suhtlesin, aga kui see välja arvata, et ma tõesti tegelen kaartidega ja tunnen teda, siis rohkem ei tea ma midagi,» selgitas Lesment.

«Kõik kaardid mõõtkavaga 1:50 000 on Venemaal siiani salastatud, igal maakaardil, eelkõige kui on tegu suure mõõtkavaga kaardiga, on koordinaatvõrgustik, mis võimaldab kindlate koordinaatide järgi mingite sihtmärkide pihta rakette välja sihtida,» lausus Nezavissimoje Voennoje Obozrenie peatoimetaja asetäitja Viktor Litovkin, selgitades, et Venemaal on salastatud teatud mõõtkavaga maakaardid, sest neid saab kasutada sõjaliste sihtmärkide paikapanemisel.

Aleksandr Lesment ütles, et käis Venemaal 1995. aastal ja Venemaa süüdistused teda ei mõjuta, kaardiäri toimub täielikult neti teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles