Austraalia krokodillid päästis hävingust ohuõpe kohalikele ja koostöö kotitootjatega

Andrew Leeson
, ajakirjanik, AFP
Copy
Krokodill nimega Prince haukab Crocodylus Parki loomaaias Põhja-Austraalias talitaja pakutud lihakäntsakat.
Krokodill nimega Prince haukab Crocodylus Parki loomaaias Põhja-Austraalias talitaja pakutud lihakäntsakat. Foto: DAVID GRAY/AFP/Scanpix

Kui sa ihkad kiiret surma, siis soovitab Austraalia roomajate ekspert Grahame Webb hüpata jõkke Darwini linna lähistel – mõne minutiga on garanteeritud sattumine mõne sealses sogases vees luurava krokodilli lõugade vahele.

Austraalia põhjarannikul asuva Darwini ümbruse veeteed on koduks sadadele teravate hammastega roomajatele ja seda ennekõike just tänu Webbile, kelle pingutused tõid soolases vees elavad harikrokodillid seal kandis tagasi väljasuremise veerelt.

«Krokodille ei saa ilusamaks rääkida – nad on tõsiselt ohtlikud,» selgitas Webb uudisteagentuurile AFP, istudes oma rohelusest pakatavas troopilises koduaias.

Austraalia põhjaosa vetes valitsevatest ohtudest otsekoheselt rääkimine on teadlase sõnul olnud äärmiselt oluline, et taastada kunagi kontrollimatu küttimise tulemusel peaaegu hävitatud suurte roomajate populatsioon.

Enne kui Austraalia valitsus võttis 1970ndatel krokodillid kaitse alla, kadus tulenevalt nõudlusest nende naha järele ja niisama tapmise tulemusel hinnanguliselt 98 protsenti Põhjaterritooriumi harikrokodillide asurkonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles