Eesti pikk lobitöö ELi kaitseraha saamisel andis oodatud tulemuse

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Peaminister Kaja Kallas (vasakult), Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Malta valitsusjuht Robert Abela ülemkogu alguses.
Peaminister Kaja Kallas (vasakult), Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Malta valitsusjuht Robert Abela ülemkogu alguses. Foto: SAMEER AL-DOUMY

Euroopa Komisjon asub otsima lisaraha oma uuele kaitsestrateegiale - see oli Eesti suurim soov seekordsel Euroopa Ülemkogul.

Praegu on ELi eelarves kaitsestrateegia tarbeks ära märgitud 1,5 miljardit eurot. «See on suur summa ühele inimesele, perekonnale või väiksele riigile, aga Euroopa kaitsetööstuse käima tõmbamiseks on seda vähe,» nentis Eestit ELi juures esindav suursaadik Aivo Orav.

«Kui selle 1,5 miljardi eest osta 155-millimeetriseid mürske, saaks Ukraina sellega rindel hakkama umbes paar kuud,» võrdles Eesti diplomaat. Eurofighteri hävitajaid saaks sama summa eest kümmekond.

Võimalust, et ELi eelarve põhjast võiks see lisaraha kui imeväel tekkida, sisuliselt pole. «Komisjon on juba vaadanud kõikide kivide alla, et raha leida, kuid eelarve on tühi,» nentis Orav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles