MÕISTATUS Inglismaalt leiti ootamatult suur kullakänkar (3)

Copy
Kullaotsija rannas.
Kullaotsija rannas. Foto: Francois Glories / SIPA / Scanpix

Vaatamata metallidetektorit tabanud rikkele, suutis Ühendkuningriigi kullaotsija brittide ajaloo suurima kullakamaka üles leida, vahendas CNN eile. 

64,8 grammi kaalunud kullatüki leidis Richard Borck Walesi piiri lähedalt Shropshire Hillsist. Aardeküti leiu registreeris Shropshire'i oksjonimaja omanik Mullock Jones eile. Tegemist on suurima seni Inglismaalt leitud kullakänkraga.

Otsija avastas leiu, vaatamata seadmel tekkinud rikkele, kirjutas CNN. Kullatükk on umbes sama suur kui Ühendkuningriigis käibel olev 50-pennine münt.

Nüüd on leid müügis ja selle väärtust hinnatakse 35 000–45 000 eurot. CNNi andmetel oli leiu avastamine rikkis seadme tõttu vähetõenäoline, õnneks oli mehel Shropshire'i minnes kaasas ka vanem varustus.

Esimesena leidis kullaotsija väikese väärtusetu mündi ja viis minutit pärast seda jõudis ta šokeeriva avastuseni, kirjeldas lugu kullatükki müüv oksjonimaja.

«See lihtsalt näitab, et pole tegelikult vahet, millist varustust kasutate. Tähtis on, et kui kõnnite varanduse peal, olete piisavalt tähelepanelik selle suhtes, mis on mulla all,» vahendas CNN Brocki sõnu.

«Kullatükki saab pidada haruldaseks leiuks,» kommenteeris Jones. «Kuidas see leid avastamise kohta jõudis, on täielik mõistatus.» Leiukoht oli kunagi eelajaloolise ookeani põhjas ja oksjonimaja andmetel leitakse sealt sageli näiteks korallitükke.

«Leiukohast viis läbi vana maantee- ja raudteeliin,» kirjeldas Jones. «Seega on palju võimalusi, kuidas see sinna jõudis.»

Oksjon lõpeb 1. aprillil. Tegemist on suurima Inglismaal seni avastatud kullatükiga. Varasemad leiud on olnud sellest tunduvalt väiksemad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles