FOTOD JA VIDEOD Terrorirünnak Moskva kontserdimajas: Vene julgeolekuteenistuse teatel kerkis hukkunute arv 133 inimeseni (47)

Copy

Moskva lähistel Krasnogorskis asuvas kontserdisaalis Crocus City Hall avasid relvastatud isikud enne rokkbändi kontserti tule. 

Vene föderaalse julgeolekuteenistuse teatel hukkus vähemalt 133 ja sai viga üle saja inimese. Hukkunute arv võib nende sõnul veel tõusta. 

Islamistlik terrorirühmitus ISIS tunnistas rünnaku korraldamise üles. Vene võimud pidasid rünnakus kahtlustatavad kinni.

Venemaa eriolukordade ministeerium avaldas laupäeval 29 rünnakuohvri nimed 133-st, kes reede õhtul surma said. Moskva oblasti kuberner Andrei Vorobjov ütles laupäeva õhtul, et tuvastatud on 50 hukkunu isik. Ta teatas, et päästetööd on terrorirünnaku paigas Crocus City Halli kontserdisaali rusudes lõppenud, kuid võimalike ohvrite otsimist jätkatakse.

Haiglates on ravil 107 kannatanut.

Hoonesse võis lõksu jääda mitusada inimest. Umbes sada inimest päästeti kontserdimaja keldrist, teadmata arv inimesi jäid aga hoone katusele lõksu, vahendas BBC kohalike päästeametnike infot.

Interfaxi ja väljaande Осторожно, новости korrespondentide väitel oli põlevast hoonest kuulda veel plahvatusi. Mitu eriteenistuse rühma sisenesid hoonesse, kuhu väidetavad ründajad olid barrikadeerunud.

Telegrami-kanalites levivad koha peal viibinud inimeste videod, kus on näha kontserdimaja sissepääsu juures ja hoones lebamas surnukehi. Moskva oblasti laste õiguste voliniku Ksenia Mišonova sõnul on hukkunute seas ka lapsi, vahendas Interfax.

Kui palju inimesi rünnaku ajal hoones viibis, pole selge. Arvatakse, et neid võis olla kuni 6200, kuna kontserdi piletimüüki korraldanud kodulehe andmetel oli üritus välja müüdud.

Islamistlik terroriorganisatsioon ISIS teatas reede hilisõhtul, et võtab omaks Moskva kontserdimajas toimunud rünnaku korraldamise, vahendab Reuters. Rühmitus andis teada, et soovis rünnata kristlaste kogunemist. Samuti vihjati, et ründajad jõudsid sündmuskohalt edukalt põgeneda.

Moskva eeslinna kontserdisaalis pidi algama rokkbändi Picnic kontsert, kui kahest kuni viiest militaarriietes inimesest koosnenud rühm avas automaatrelvadest tule. Vene agentuuride teatel kasutasid ründajad ka lõhkeseadeldisi, põhjustades suure tulekahju. Ühismeedias leviva informatsiooni kohaselt võis neli ründajat sündmuskohalt põgeneda.

Telegrami kanali VTŠK-OGPU allika teatel kanti tagaotsitavate nimekirja viis Kaukaasia põhjaosas asuvast Inguššiast pärit meest, keda kahtlustatakse rünnakus osalemises. Vene ametivõimud ei ole informatsiooni kinnitanud. Samas tunnistas osa pealtnägijaid, et ründajad olid Kaukaasia või Kesk-Aasia päritolu, kes ei rääkinud vene keelt.

Ligi 13 000 ruutmeetril levinud tulekahju, mis kohaliku aja järgi peale kella 23 osaliselt kontrolli alla saadi, haaras peaaegu kogu hoone, samuti varises katus suures osas sisse.

Sündmuskohal viibib hulgaliselt päästemeeskondi ja politseiüksusi. Kustutustöid teostati ka kopteritelt, samas on päästjate töö võimaliku rünnakuohu tõttu olnud õhtu jooksul raskendatud.

Kontserdimaja lähistel on politseinikud otsinud võimalikke rünnakuga seotud kahtlusaluseid ja asitõendeid, samuti on korrakaitsjad kinni pidanud inimesi, kes nende käskudele pole allunud. 

Moskva lennujaamades ja raudteejaamades on tugevdatud turvameetmeid. Moskva linnapea Sergei Sobjanin teatas, et jätab sel nädalavahetusel pealinnas ära kõik avalikud üritused. Enne seda ütles Sobjanin, et on andnud korralduse osutada kõikidele ohvritele kogu vajalikku abi. Ta avaldas hukkunute lähedastele kaastunnet – kui palju neid on, pole veel täpselt teada.

Venemaa kultuuriministeerium teatas reede hilisõhtul, et jätab lähipäevil ära kõik riigi institutsioonide korraldatavad massi- ja meelelahutusüritused.

Kohalviibijad: kuulipildujatest tulistati, kõik olid paanikas

Sotsiaalmeedias levivad videod põlevast hoonest põgenevatest inimestest. «Saal põleb, meid tulistatakse kuulipildujast,» räägib koha peal viibiv inimene ühismeediasse postitatud kaadrites.

Sündmuskohal viibinud fotograaf Dave Primov postitas Instagrami video, kus rääkis läbielatust. «Ootasime Picnicu kontserti, pruunides riietes inimesed tungisid saali ja hakkasid kuulipildujatest inimeste pihta tulistama. Hakkasime jooksma, rüselemine oli lihtsalt kohutav, kõik olid paanikas, kõik lamasid maas,» märkis ta, öeldes, et keegi ei tulnud neid päästma, vaid nad pidid kähku ise põlevast hoonest välja jooksma.

«Kuulipildujad tulistavad ja inimesi ei aita keegi. Igaüks päästis end nii nagu oskas. Krookus põleb. Kui oleksime vales suunas jooksnud ega poleks suutnud ust maha murda, oleksime praegu leekides,» rääkis ta põleva kontserdimaja ees seistes.

Valge Maja avaldas kaastunnet seoses Moskva kontserdimaja rünnakuga

Valge Maja avaldas reedel kaastunnet seoses Moskva kontserdimaja rünnakuga, mis nõudis inimelusid. «Meie mõtted on selle kohutava tulistamisrünnaku ohvritega,» ütles riikliku julgeolekunõukogu kõneisik John Kirby ajakirjanikele. «Kaadrid on kohutavad ja rasked vaadata.» Valge Maja teatel püütakse saada juhtunu kohta rohkem infot.

Samuti märgiti, et praegu ei viita miski Ukraina seotusele ohvreid nõudnud rünnakuga Moskva kontserdimajas.

«Praegu ei viita miski, et Ukraina või ukrainlased oleksid seotud tulistamisega,» ütles Kirby.

Vene julgeolekuteenistus (FSB) kinnitas laupäeval, et USA informeeris teda kavadatavast terrorirünnakust, kuid info oli üldine ega sisaldanud konkreetseid fakte.

Valge Maja ütles reede õhtul pärast terrorirünnakut Moskva kontserdimajas, et USA hoiatas märtsi alguses Vene võime tõenäolise terrorirünnaku eest, mis võib leida aset Moskvas suurtel rahvakogunemistel.

Ukraina presidendikantselei: meil ei ole mingit pistmist Moskva rünnakuga

Ukrainal ei ole mingit pistmist tulistamisega Moskva lähedal asuvas kontserdimajas, ütles president Volodõmõr Zelenskõi nõunik sotsiaalmeediapostituses.

Presidendi nõunik Mõhhailo Podoljak ütles oma Telegrami kontol, et Moskva eeslinnas Krookuse kontserdimajas aset leidnud sündmused, milles tundmatud isikud panid toime terrorirünnaku ning tulistasid inimesi, pole mingil viisil seotud Ukrainaga.

«(...) Tehkem selgeks, Ukrainal ei ole absoluutselt mitte mingit seost nende sündmustega,» ütles ta.

Ukraina luure: tegemist on Putini provokatsiooniga

«Tegemist on Putini eriteenistuste teadliku provokatsiooniga, mille eest rahvusvaheline üldsus meid hoiatas,» ütles Ukraina kaitseministeeriumi luureosakonna pressiesindaja Andri Jusov väljaandele Ukrainska Pravda, viidates kaudselt Ameerika Ühendriikide kaks nädalat tagasi välja antud sõnumile, milles hoiatati Venemaal viibivaid riigi kodanikke Moskvas vältima rahvarohkeid kogunemisi, sealhulgas kontserte.

«Kremli türann alustas sellega oma karjääri ja tahab selle samamoodi lõpetada: pannes toime kuritegusid oma kodanike vastu,» lisas Jusov.

Ukraina luureteenistus lisas hiljem avalduses, et Putin kutsus rünnaku esile, et õigustada sõja eskaleerimist Ukrainas ning täiendava mobilisatsiooni väljakuulutamist.

Vene vabatahtlikud eitasid seost

Rühm Venemaa kodanikke, kes võitlevad sõjas Ukraina poolel, eitasid reedel igasugust seost rünnakuga Moskva lähistel asuvas kontserdimajas.

Venemaa Vabaduse Leegion, kelle võitlejad kuuluvad Ukraina relvajõudude koosseisu, teatas avalduses, et: «Leegion ei ole sõjas rahumeelsete venelastega», süüdistades Vene julgeolekujõude rünnaku kavandamises.

Zahharova: kogu maailm peab selle kuriteo hukka mõistma

Venemaa mõistis reedel hukka ohvreid nõudnud tulistamise Moskva kontserdimajas, nimetades toimunut veriseks terrorirünnakuks.

«Kogu maailma kogukond peab selle põlestusväärse kuriteo hukka mõistma!» ütles Vene välisministeeriumi kõneisik Maria Zahharova.

EL ja mitu liikmesriiki eraldi mõistsid rünnaku hukka

Euroopa Liit ja mitu sellesse kuuluvat riiki eraldi mõistsid reedel hukka terrorirünnaku Moskva kontserdimajas, kus Vene võimude sõnul sai esialgsetel andmetel surma vähemalt 40 ja viga või haavata enam kui 100 inimest. Ööl vastu laupäeva täpsustati, et hukkunute arv on kerkinud 60ni ning neid võib lisanduda veelgi.

Euroopa Liit väljendas šokki ja õudu Moskva eeslinnas asuvas Crocus City Halli kontserdimajas aset leidnud rünnaku üle, ütles ühenduse pressiesindaja.

«EL mõistab hukka igasugused rünnakud tsiviilelanike vastu. Meie mõtted on kõigi nende Vene kodanikega, keda see puudutas.»

Itaalia parempoolne peaminister Giorgia Meloni mõistis hukka "põlastusväärse terrorirünnaku".

«Süütute tsiviilisikute veresauna õudus Moskvas on vastuvõetamatu,» ütles Meloni avalduses, väljendades solidaarsust kõigi rünnakust puudutatud inimeste ja ohvrite perekondadega.

Prantsusmaa mõistis samuti hukka «põlastusväärse» rünnaku ning nõudis sündmuste põhjalikku uurimist.

«Tänaõhtused pildid Moskvast on õudu tekitavad. Mõtleme ohvrite ja vigastatute peale, aga ka vene rahva peale,» kirjutas Prantsuse välisministeerium sotsiaalmeediaplatvormil X (endine Twitter).

«Tuleb teha kõik, mis võimalik, et välja selgitada nende põlastusväärsete tegude põhjus,» lisas ministeerium.

Hispaania välisministeerium väljendas šokki ning märkis, et mõistab hukka igasuguse vägivalla.

«Meid šokeerivad uudised Venemaalt. Oleme ühtsed ohvrite, nende perede ja vene rahvaga. Hispaania mõistab hukka vägivalla ükskõik, millisel kujul,» kirjutas ministeerium X-l.

Tagasi üles