ÜLEVAADE Moskva veresaun lõhnab FSB ja/või Islamiriigi käekirja järele (12)

Andres Herkel
, toimetaja
Copy
Kiirabiautod Moskvas Crocus City Halli nime kandva kontserdipaiga ees pärast seal toimunud terrorirünnakut ööl vastu 23. märtsi 2024.
Kiirabiautod Moskvas Crocus City Halli nime kandva kontserdipaiga ees pärast seal toimunud terrorirünnakut ööl vastu 23. märtsi 2024. Foto: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Moskvas lõhnab julmalt vere järele, aga me ei tea, kas 2015. aasta Pariisi Bataclani teatri või hoopis 1999. aasta Venemaa kortermajade õhkimise vere vaimus.

Moskva kontserdisaalis toimunud massitapmise järel on toodud esile hulk huvitavaid fakte. Krasnogorskis asuva Crocus City Halli rajas 2009. aastal aseri päritolu miljardär Araz Agalarov ja see kannab aseri laulja Muslim Magomajevi nime. Rokkansamblit Piknik tuli reedel kuulama täismaja, müüdud oli väidetavalt 6200 piletit. Kontserdi populaarsust on seletatud sellega, et selliseid Venemaal tegutsevaid ja esinevaid gruppe on vähe järel. Ühe pääsenu sõnul algas tulistamine umbes 10 minutit enne kavandatud algust, kui saal oli täitunud umbes 70 protsendi ulatuses.

Kui mujal Moskvas – eriti kohtades, kus liiguvad võimuesindajad – on turvameetmed väga ranged, siis selles kontserdipaigas need praktiliselt puudusid. Samuti põrkusid ohvrid olukorraga, kus tagavaraväljapääsude kaudu põgeneda ei olnud võimalik.

Ööl vastu laupäeva telekanalis Dožd esinenud Ekaterina Kotrikadze kurtis, et (samal ajal, kui kannatanute arv kasvab) puuduvad ametlikud teated nende umbes 6000 inimese kohta, kes olid kontserdisaalis ja pääsesid.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles