Slovakkia presidendivalimiste teise ringi jõudsid Korčok ja Pellegrini

Uuendatud 24. märts 2024, 03:12
Copy
Slovakkia presidendivalimiste teise vooru jõudnud endine välisminister Ivan Korčok.
Slovakkia presidendivalimiste teise vooru jõudnud endine välisminister Ivan Korčok. Foto: Jakub Gavlak / EPA / Scanpix

Slovakkia presidendivalimiste teise vooru jõudsid endine välisminister Ivan Korčok ja praegune parlamendi spiiker Peter Pellegrini, selgus ööl vastu pühapäeva peaaegu lõplikest tulemustest.

Liberaal Korčok juhtis 42,44-protsendise toetusega, kui loetud oli 99,9 protsenti häältest. Pellegrini toetus oli 37,07 protsenti, edastas Slovakkia statistikaamet.

Presidendivalimiste teine voor peetakse 6. aprillil.

Pellegrini on venemeelse peaministri Robert Fico liitlane, Korčoki taga on opositsioon.

Pellegrinit toetav peaminister Fico keeldub andmast Kiievile sõjalist abi, on seadnud kahtluse alla Ukraina suveräänsuse ja kutsunud rahule Venemaaga.

Ukraina-meelne Korčok on sarnastel seisukohtadel ametist lahkuva presidendi Zuzana Čaputovága, kes otsustas teiseks ametiajaks mitte kandideerida.

Analüütikud ütlevad, et Pellegrini võit tugevdaks Slovakkia Ukraina-vastast välispolitiikat, mis hakkab üha enam sarnanema Ungari peaministri Viktor Orbáni suunaga.

Korčok lubas pöörduda kõigi valijate poole, kes «ei ole nõus kursiga, kuhu see (Fico) valitsus Slovakkiat viib, kaasa arvatud välispoliitikas».

«Ma tahan olla president, kes esindab riiki välismaal ja kodus ning kes langetab iseseisvaid otsuseid, ilma käske saamata,» lisas ta.

Pellegrini tervitas valimiste tulemust kui «suurt edu», märkides, et paljud valijad eelistasid rahvuslasi üheksa kandidaadi seas.

«Tulemused näitavad, et enamik inimesi Slovakkias ei taha liberaalset, progressiivset presidenti,» väitis ta.

Enamik slovakke tahab «presidenti, kes kaitseb Slovakkia riiklikke huve, kes ei tõmba Slovakkiat sõtta, vaid räägib rahust, kes seab Slovakkia huvid esikohale,» lisas Pellegrini.

Varem laupäeval hääletades kinnitas ta aga, et Slovakkia jääb kindlalt Euroopa Liitu ja NATOsse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles